İİT ile AA arasında iş birliği anlaşması imzalandı

- AA Genel Müdür Yardımcısı Mutanoğlu: - “İİT ile beraber çalışıyor olmamız, bizim için büyük bir mutluluk ve böyle bir anlaşmayı imzalamak bizim için çok önemli. İnşallah ilişkilerimizi daha da geliştirerek devam ederiz” - “Birbirimize ihtiyaç duyuyoruz. İslam dünyası paketi ile bütün İslam ülkeleriyle iletişim kanallarını artırmak istiyoruz. Bu, İİT’nin hedefleriyle de örtüşüyor” - “İslam dünyası paketi bizim için çok önemli. Çünkü böyle bir boşluk olduğunu tespit ettik”

Google Haberlere Abone ol
İİT ile AA arasında iş birliği anlaşması imzalandı

ANKARA (AA) - Anadolu Ajansı (AA) Genel Yayın Yönetmeni ve Genel Müdür Yardımcısı Metin Mutanoğlu, "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile beraber çalışıyor olmamız, bizim için büyük bir mutluluk ve böyle bir anlaşmayı imzalamak bizim için çok önemli. İnşallah ilişkilerimizi daha da geliştirerek devam ederiz.” dedi.

AA ile İİT arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşmayı AA adına Mutanoğlu, İİT adına da Enformasyon Direktörü Maha Akeel imzaladı.

AA Editör Masası'nda düzenlenen imza törenine Mutanoğlu ve Akeel'in yanı sıra AA Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörlüğünden Ürün ve İş Geliştirme Müdürü Yunus Çelik, İslam Dünyası Haberleri Paketi Müdürü Yavuz Selim Kurt ile Ürün ve İş Geliştirme Yöneticisi Sabina Babayeva katıldı.

Mutanoğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada, “İslam dünyası paketi, bizim için çok önemli. Çünkü böyle bir boşluk olduğunu tespit ettik.” ifadelerini kullandı. Dünyanın en büyük haber ajanslarının Batı kaynaklı Associated Press (AP), Reuters ve Agence France-Presse (AFP) olduğunu belirten Mutanoğlu, AA’nın da bir dünya markası olmak için kendisini geliştirdiğini söyledi.

AA’nın Türkiye’nin en büyük haber ajansı ve Türk medyası için ana haber kaynağı olduğunu hatırlatan Mutanoğlu, şu an bin 500 aboneleri olduğunu ve Türkçe dışında 10 dilde yayın yapıldığını belirtti.

Mutanoğlu, bu dillerden Arapça, İngilizce ve Boşnakçaya büyük önem verdikleri, Soranice, Farsça, Kürtçenin de kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

"Önümüzdeki yıl, 2017’nin ilk 6 ayında, niyetimiz Cakarta merkezli Malaycayı ve Kolombiya merkezli İspanyolcayı başlatmak.” diyen Mutanoğlu, buna büyük önem verdiklerini vurguladı. Mutanoğlu, AA’nın Reuters, AP ve AFP gibi bir dünya markası potansiyeli gösterdiğine işaret etti.

Enformasyon ve medyanın son dönemde ne kadar önemli olduğunu herkesin gördüğünü söyleyen Mutanoğlu, özellikle son 10 yılda bölgede yaşanan siyasi krizlerde medyanın rolünün çok daha ehemmiyet gösterdiğini gördüklerini vurguladı.

Mutanoğlu, “Arap Baharı'ndan sonra bölge ciddi anlamda değişiyor. Müthiş bir dinamizm var bölgede. Her an savaşın eşiğine gelebilen bir bölgeden bahsediyoruz. Bu anlamda haberlerimizin, medya ve iletişimin çok büyük önemi var.” diye konuştu.

İslam ülkelerinin kendi içindeki iş birliğine çok büyük önem verdiklerinin altını çizen Mutanoğlu, bugüne kadar İslam ülkelerinin genelinin bütün dünya ülkelerine bakıldığında en geri kalan ülkeler olarak göründüğüne dikkati çekti. Mutanoğlu, “Arap Baharı'ndan sonra bunun değişeceğine, İslam ülkelerinin daha demokratik olabileceğine, daha kalkınmış olabileceğine dair bizde bir umut oluştu.” dedi.

Mutanoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği'ne (AB) aday bir ülke olarak, bir tarafıyla Avrupalı kimliği bulunduğunu, diğer tarafıyla tarihsel ve dinsel olarak İslam dünyası kimliğine sahip olduğunu, bu yüzden dünyada bir medeniyet köprüsü olabileceğini belirtti.

“Birbirimize ihtiyaç duyuyoruz. İslam dünyası paketi ile bütün İslam ülkeleri ile iletişim kanallarını artırmak istiyoruz. Bu İİT’nin hedefleriyle de örtüşüyor.” ifadelerini kullanan Mutanoğlu, AA olarak bunu başaracak güce sahip olduklarının altını çizerek “Şu an dünya üzerinde yaklaşık 43 ülkede büromuz var fakat 80 ülkede arkadaşlarımız var.” dedi. Mutanoğlu, önemli ve kritik başkentlerde de var olduklarını söyledi.

İslam dünyası paketinin, İslam alemini birbirinden haberdar etmek için oluşturulmuş bir paket olduğunu ifade eden Mutanoğlu, “İİT ile beraber çalışıyor olmamız, bizim için büyük bir mutluluk, ve böyle bir anlaşmayı imzalamak bizim için çok önemli. İnşallah ilişkilerimizi daha da geliştirerek devam ederiz.” şeklinde konuştu.

Mutanoğlu, Akeel’i ağırlamaktan mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.

Akeel de anlaşmayı imzalamalarının kendileri için bir onur olduğunu ifade etti.

AA’nın dünyanın iyi bilinen ajanslarından olduğunu belirten Akeel, AA’nın 11 dilde yayın yapmasının etkileyici olduğunu söyledi.

Müslümanların dünya nüfusunun beşte birini oluşturduğunu kaydeden Akeel, İİT olarak tüm Müslümanlarla ilgilendiklerini belirtti. Akeel, “AA ile olan bu anlaşma bizim için önemli. Çünkü Müslümanlarla ilgili gelişmeleri takip etmemizi sağlayacak.” dedi.

İslamofobi gibi konularda medyanın çok önemli bir rolü bulunduğuna işaret eden Akeel, Müslümanların kötü gösterildiğini ve bu kötü imajı değiştirmenin kendilerinin rolü olduğunu vurguladı.

İİT Zirvesi'nin nisan ayında İstanbul’da yapıldığını hatırlatan Akeel, Türkiye’nin İİT’yi uzun süredir aktif olarak desteklediğini anımsattı.

İslam Dünyası Haberleri Paketi Müdürü Kurt da İİT ile daha önce Cidde’de Akeel ve departmanı ile neler yapabileceklerini görüştüklerini ve bugün bunun bir metin haline geldiğini belirtti. Kurt, metnin birlikte yapacakları çalışmaları ve haber paylaşımını içerdiğini ifade etti.

Törende Mutanoğlu, Akeel’e Kütahya çinisi bir vazo ve AA’nın Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimini anlatan kitabını hediye etti.



Yorumlar