İçişleri Bakanı Ala: (1)

- "Şimdi jandarmayı kesinlikle tamamen İçişleri Bakanlığına bağlayacağız. Böyle bir şey olmaz" - "Böyle kriz anı olursa, yani bütün Emniyet Genel Müdürlüğü nasıl, jandarma da öyle olacak" - "(Darbe girişimi) Evet, istihbarat zafiyeti burada açıkça görülüyor"

Google Haberlere Abone ol
İçişleri Bakanı Ala: (1)

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Şimdi jandarmayı kesinlikle tamamen İçişleri Bakanlığına bağlayacağız. Böyle bir şey olmaz." dedi.

Ala, NTV televizyonunda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin darbe girişimini ilk olarak nasıl öğrendiği sorulan Bakan Ala, Erzurum'dan akşam Ankara'ya geldiğini, Esenboğa Havalimanı'na indiğinde uçağın içinde darbe girişimini öğrendiğini belirtti. Söz konusu sürece ilişkin bilgi veren Ala, şunları söyledi:

"Yakın korumam, 'Efendim, darbe oluyor.' dedi, 'Ne darbesi?' dedim. Tam onu söylerken MİT Müsteşarımız Hakan Fidan aradı, açtım, 'Sayın Bakanım darbe oluyor, bizi bombalıyorlar.' Ondan sonrası devam etti. Uçaktan indik, havaalanına geçtik. Bu sefer çok çeşitli haberler var. Benim jandarma yaverim de yanımda, albay. Havaalanında hemen telefonlarla Sayın Cumhurbaşkanımızı, Sayın Başbakanımızı aradım. Onlara da ulaşılamıyordu. Herhalde o sırada Sayın Cumhurbaşkanımızın uçağı havalanmıştı, Başbakanımız da karayolunda çekmediği bir yere geldi demek ki. İndikten hemen sonrasında emniyete, ciddi bir mücadele yürütüleceğini ve kimsenin buna izin vermeyeceğini, bütün illere bu talimatın verileceğini, emniyetin hemen sahada olması gerektiğini ki benden önce arkadaşlarımız, o talimatı iletmişler biz havadayken, biz de teyiden hemen net ve kararlı cümlelerle, hemen yakalanmasını ve darbeye teşebbüs edenlerin gözaltına alınması kararını verdim."

Havaalanındaki bir yerde oluşturdukları karargahtan darbe girişimine karşı süreci yönettiklerini ifade eden Ala, darbe girişimini Türkiye'ye yakışmayan, üzücü hadiseler olarak nitelendirdi.

Ortaya çıkan bilgilerde, darbe girişiminin olduğu gece saat 16.00'da kalkışma noktasında bazı bilgilerin dolaştığı belirtilerek, "O ana kadar size, Sayın Cumhurbaşkanı'na, Sayın Başbakan'a giden bir bilgi yok." denilmesi üzerine Bakan Ala, "Maalesef durum bu. Birincisi evet, istihbarat zafiyeti burada açıkça görülüyor. Tabii 16.00'da alınmış, Genelkurmay haberdar edilmiş, değerlendirmeler yapılıyor ama o zamana kadar bile, sonuçta bir örgütle mücadele ediyoruz, bu örgütün ne olduğu belli. Bunun çok daha erken haber alınmış olması lazımdı. Biz tabii sonradan çıkan hadiselerle ne zaman planlandığını, neler yapıldığını gördük." şeklinde konuştu.

- "Paylaşılması gerekirdi"

Bakan Ala, aslında bir sistem zafiyeti olduğunu ifade ederek, 1960'dan beri Türkiye'nin muhtıra, darbe, darbe teşebbüsü yaşadığını hatırlattı.

"Bu yapıyı öyle kurgulamalıyız, öyle reforme etmeliyiz ki bir daha Türkiye'de darbelerin 'meselası' bile olmamalı." diyen Ala, AK Parti hükümetlerinin aslında bu konuda önemli şeyler yaptığınıvurguladı.

Ala, 17-25 Aralık darbe girişiminden, 27 Nisan muhtırasından daha güçlü çıkılmasının darbelere karşı durmaları ve sonrasında gerekeni yapmaları sayesinde olduğunu vurgulayarak, "Bunlar önlemeye yönelik, bir daha ihtimalinin bile Türkiye'de olmamasını sağlayacak işler yapacağız." ifadesini kullandı.

Darbe girişimi öncesi alınan istihbaratın Genelkurmay Başkanlığı ile paylaşılmasına rağmen neden emniyet unsurlarıyla paylaşılmadığına yönelik soruya Ala, "Paylaşılması gerekirdi." karşılığını verdi.

Bakan Ala, alınan bir istihbaratın gerçek olup olmadığına yönelik yapılan değerlendirmenin önemine değinerek, "Biz uzun zamandır terörle mücadele ettiğimiz için çok çeşitli istihbaratlar geliyor. Normal bir ülkede belki bir senede gelebilecek istihbarat raporu bir günde geliyor. Peşin hükümle değerlendirme yapmak istemiyorum, çeşitli nedenleri olabilir fakat sonuçta haber verilmeliydi." diye konuştu.

- "Bu kadarını insanlar tahayyül bile edemezdi"

Ala, bundan sonra alınacak tedbirlere ilişkin bir soru üzerine, "Şimdi jandarmayı kesinlikle tamamen İçişleri Bakanlığına bağlayacağız. Böyle bir şey olmaz." dedi.

Askeri liselerle ilgili de düzenlemeler olacağını belirten Ala, şöyle devam etti:

"İkincisi, bu Genelkurmay, Milli Savunma, Başbakanlık anayasal süreçler de var orada biliyorsunuz. Anayasanın da hükmü çerçevesinde gözden geçirilecek. Düzenlemeler değerlendirilecek. Ondan sonra hangi kararlar çıkar onu birlikte değerlendireceğiz. Çünkü bu tek başımıza karar vereceğimiz bir konu değil. Ama bu konuyu da ele alacağız. Daha bir daha 'orayı ele geçirdiğinizde bütün Türkiye'yi ele geçirebileceğiniz' hissini hiç kimseye vermeyecek düzenlemeleri yapacağız. Zaten sistem problemi dediğim bu. Her on yılda bir ondan sonra daha da sıklıkta, 20 senede bir toptan böyle işler yapıldı. Bunu Türkiye taşıyamaz artık. Meclis'e bomba atılıyor, demek ki alçaklığında sınırı yok. İnsanlar kurşuna diziliyor. Bu kadarını insanlar tahayyül bile edemezdi."

İçişleri Bakanı Ala, jandarmanın bir kısmının Bakanlığa bağlanması konusuna ilişkin Meclis'e yasa götürdüğünde çok büyük dirençle karşılaştığını anımsattı. "Jandarmayı tamamen İçişleri Bakanlığına bağlayacağız." şeklindeki sözlerinin açılmasının istenmesi üzerine Ala, "Yetiştirmesi, ataması, görevden alması... Şu anda görevden almayı getirmiştik. Böyle kriz anı olursa yani bütün Emniyet Genel Müdürlüğü nasıl, jandarma da öyle olacak. Emniyet Genel Müdürlüğünde bir hadise, sıkıntı olduğu zaman hepsini anında inisiyatif alabiliyoruz. Baştan da alıyoruz." diye konuştu.

(Sürecek)


Yorumlar