Hemşirelik Haftası

- İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Ersoy: - "Türkiye'de son 15 yıldır sağlıkta dönüşüm programıyla çok büyük atılımlar yapıldı. Kalitemiz çok arttı ancak hemşirelerin sıkıntılarını gidermede, genel sağlıktaki gelişmeler oranında değişimler gerçekleşmedi"

Google Haberlere Abone ol
Hemşirelik Haftası

İSTANBUL (AA) - İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Çiğdem Yazıcı Ersoy, Türkiye'de son 15 yıldır sağlıkta dönüşüm programıyla kalitenin arttığını ancak hemşirelerin sıkıntılarının tam olarak giderilemediğini söyledi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce Hemşirelik Haftası kapsamında "Hemşirelikte Değişim ve Yenilikçi Yaklaşımlar Sempozyumu", Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Etkinliğin açılışında konuşan Ersoy, hemşirelerin genel anlamda bazı sıkıntıları olduğunu belirterek, en önemli sorunun istihdam alanında yaşandığını aktardı.

Yeni açılan sağlık meslek liseleri ve özel üniversiteler aracılığıyla 5 yıl içerisinde hemşire açığının kapanacağını düşündüğünü dile getiren Ersoy, "Türkiye'de son 15 yıldır sağlıkta dönüşüm programıyla çok büyük atılımlar yapıldı. Kalitemiz çok arttı ancak hemşirelerin sıkıntılarını gidermede, genel sağlıktaki gelişmeler oranında değişimler gerçekleşmedi." dedi.

Ersoy, hemşire açığının kapanması ardından önlerine eğitim sorunu çıktığını aktararak, şöyle devam etti:

"Son yıllarda hemşirelerimiz eğitimlerini önlisans ve lisans düzeyine tamamlayarak, son derece kalifiye hale geldi. Yine de eğitim aşamasında branşlaşma henüz tamamlanamadı. Pek çok gelişmiş ülkede yoğun bakım, ameliyat, enfeksiyon hemşireliği gibi branşlaşma olurken, bizde henüz bu süreç tam olarak gerçekleşemedi. Hemşirelerimiz görev tanımları net olmadan hizmet vermeye devam ediyor. Gelecek yıllarda bu sorunu da aşacağımızı düşünüyorum. İnşallah gelecek Hemşireler Günü'nde bu sorunları aşmış şekilde yine hep birlikte oluruz."

Bahçeşehir Üniversitesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Eti Aslan, "Hemşirelikte Değişim ve Yenilik" başlıklı sunumunda, değişim ve yenilikçiliğin önemini vurguladı.

Aslan, "Yeniliği ve yaratıcılığı kullanarak biz bakımın kalitesini artırmayı, sağlık bakım maliyetini azaltmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Etkinlikte, Sağlık Müzesi Birimi'nin "Geçmişte Bugüne Hemşirelik" başlıklı slayt gösteriminin ardından, İstanbul Aydın Üniversitesi Moda Tasarımı ve Hemşirelik bölümlerinin katkılarıyla hazırlanan "Geçmişten Günümüze Hemşirelik Kıyafetleri Defilesi" sunuldu.

Sempozyumda kentteki Kamu Hastaneleri ve Halk Sağlığı Müdürlüğünce aday gösterilen başarılı hemşirelere de takdir belgesi ve hediyeler verildi.

Yorumlar