Halep'te muhaliflere yönelik hava saldırıları

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Enes el-Abde, rejim güçlerinin Halep ve diğer bölgelerde askeri tansiyonu yükseltme nedeninin "siyasi geçiş süreciyle ilgili kesinleşmek üzere olan adımlardan kaçmak" olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Halep'te muhaliflere yönelik hava saldırıları
Rusya ve Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin son günlerde Halep ve çevresinde yoğunlaştırdığı hava bombardımanına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Abde, "Siyasi geçiş süreciyle ilgili büyük oranda kesinleşen kararlar olduğunu düşünen ve çaresiz kalan rejim, temel ortakları İran ve Rusya'nın da desteğiyle, bundan sıyrılmaya çalışıyor." dedi.

İranlılar ve diğer militan grupların Suriye topraklarına müdahale etmesiyle, devrimcilerin birden çok cephede mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Abde, "Muhalifler, rejim güçleri, Hizbullah militanları, İran ve Rusya'nın yanı sıra devrimi başarısızlığa uğratmaya çalışan terör örgütü DAEŞ ve PYD ile de savaşıyor. Bu örgütler, rejim yanlısı militanların yaptıklarına benzer eylemler yapıyor." diye konuştu.

Son günlerde Halep ve çevresinde yoğunlaşan hava saldırılarının, rejimin 5 yıldan beri yürüttüğü siyasetin bir parçası olduğunu ifade eden Abde, "İşin ilginç tarafı, bütün bunların yaşandığı bir dönemde uluslararası toplumun ateşkes planından söz ediyor olması. Rejimin sahra hastaneleri ve sivil savunma merkezleri gibi sivil yerleşim bölgelerine yönelik devam eden saldırıları, Esed'in müttefikleri İran ve Rusya'nın Cenevre'de yürütülen uluslararası çabaların boşa çıkarılması konusunda rejime tam destek verdiğini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Halep ablukası için Esed güçleri ve müttefiki olan militan gruplarla terör örgütü DAEŞ ve PYD arasında bir koordinasyonun olduğunu dile getiren SMDK Başkanı, Halep'i kuşatma altına alma çabalarının önlenmesi çağrısında bulundu.

Abde, Halep ve çevresindeki askeri tansiyonun yükseltilmesi karşısında muhaliflerin alternatiflerine ilişkin ise şunları kaydetti:
"En büyük seçeneğimiz, saldırılar karşısındaki en önemli dayanak olan Suriye halkının güçlü iradesi. Muhaliflere sunulan desteğin yanı sıra bölgesel ve uluslararası dostlarımızın devrimin hedeflerine ulaşmasını engelleme çabaları karşısındaki tutumu da bir diğer gerçek seçeneğimiz. Bazı bölgelerde uygulanan kuşatmanın kaldırılması, tutukluların serbest bırakılması ve ateşkesi ihlal eden tarafa uygulanacak net yaptırımlar için Suriye Destek Grubu ülkelerinin büyükelçilerinden bir takvimlendirme planı talep ettik. Muhalifler, büyükelçilerden ayrıca müzakereleri tıkayan tarafın ortaya çıkması için siyasi çözüm görüşmeleri için açık bir zamanlama planı yapılmasını istedi."

Suriye'de Esed rejimi ve Rusya'ya ait savaş uçakları son günlerde Halep ve çevresinde sivil yerleşim yerlerini bombalıyor. Son 10 günde düzenlenen saldırılarda 180'den fazla sivilin hayatını kaybettiği, 230'dan fazla kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Yorumlar