Gazze'de alıkonulan İsrailliler

- İsrail Başbakanı Netanyahu: - "Gazze'de alıkonulan İsraillilerin geri getirilmesi için gizli açık her türlü çabayı sarf ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Gazze'de alıkonulan İsrailliler

KUDÜS (AA) - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze'de alıkonulan İsraillilerin geri getirilmesi için hükümetin "gizli ve açık" her türlü çabayı sarf ettiğini belirtti.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Netanyahu, haftalık hükümet toplantısında yaptığı konuşmada, "Gazze'de alıkonulan Hadar Goldin ve Oron Şaul isimli askerler ile iki İsrail vatandaşının geri getirilmesi için gizli açık her türlü çabayı sarf etmeye devam ediyoruz." ifadesini kullandı. Aileler ile iletişim halinde olduklarını kaydeden Netanyahu, söz konusu İsraillileri geri alana kadar durmayacaklarını dile getirdi.

Öte yandan birkaç gün içinde dört ülkeyi kapsayacak bir Afrika turuna çıkacağını kaydeden İsrail Başbakanı, bu ziyaretin ülkesinin Afrika'ya geri dönüş konusunda gösterdiği çabaların bir parçası olacağını ifade etti.

Netanyahu ayrıca bugün İtalya'nın başkenti Roma'ya yapacağı ziyarette, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile bölgesel konular, güvenlik meseleleri ve Filistin ile siyasi sürecin yanı sıra diğer önemli konuları görüşeceklerini aktardı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in 2014'te Gazze'ye düzenlediği Koruyucu Hat Operasyonu'nda Oron Şaul isimli bir İsrail askerini esir aldığını açıklamış, İsrail de Hamas'ı 1 Ağustos 2014'te Refah kentinin doğusunda bir çatışmada öldürülen Hadar Goldin isimli askerinin cesedini vermemekle suçlamıştı.

İsrail ordusu da Gazze'de 2 İsraillinin kayıp olduğunu açıklamıştı. Avraham Mengistu isimli bir İsrail vatandaşının kayıp olduğu belirtilen açıklamada, ismi açıklanmayan bir İsrail vatandaşının daha Gazze’de olduğu belirtilmişti. İsrail basınında çıkan haberlerde ise kayıp olduğu ifade edilen ikinci İsrail vatandaşının "Arap asıllı olduğu" öne sürülmüştü.

İsrail, Şaul ve Goldin'in çatışmalarda öldürüldüğünü iddia ederken Hamas söz konusu askerlerin durumu hakkında herhangi bir bilgi vermeyi reddediyor. Hamas söz konusu İsraillilerle ilgili bilgi vermek için 2010'daki esir takası anlaşmasında serbest bırakılmalarının ardından yeniden tutuklanan Filistinlilerin serbest bırakılması şartını öne sürüyor.



Yorumlar