Fransız güçlerinin Libya'daki varlığı

- Fransa'nın Libya'daki askeri varlığının resmi kaynaklar tarafından teyit edilmesi, buradaki eylemlerine ilişkin bazı iddiaları gündeme getirdi - Libyalı taraflar arasında imzalanan siyasi anlaşmadan yana olduğunu açıklayan Fransa'nın, General Hafter'e askeri alanda destek verdiği ve ülkedeki istikrarsızlığa katkı sağladığı ileri sürülüyor - Hafter karşıtı Bingazi Devrimciler Şura Meclisi ve Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri ise Fransız güçlerin, Hafter güçlerinin yanında fiili olarak Bingazi'deki çatışmalara katıldıklarını ve onlara silah sattıklarını iddia ediyor

Google Haberlere Abone ol
Fransız güçlerinin Libya'daki varlığı

TRABLUS (AA) - SEYFEDDİN ET-TRABLUSİ - Fransa'nın, Libya'daki taraflar arasında imzalanan siyasi anlaşmadan yana olduğunu açıklamasına rağmen darbeci general olarak bilinen Halife Hafter'e askeri alanda destek verdiği ve ülkedeki istikrarsızlığa katkı sağladığı ileri sürülüyor.

Libya'da 3 askerinin ölümü, Fransa hakkında son günlerde Libya'daki askeri varlığına ilişkin bazı soruları da beraberinde getirdi.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın Libya'da görev yapan 3 Fransız askerinin hayatını kaybettiğini duyurmasının ardından, Cumhurbaşkanı François Hollande, Libya'da bu dönemde korkunç bir istikrarsızlığın yaşandığını, Fransız güçlerinin Libya'da zor istihbarat eylemleri gerçekleştirdiğini açıkladı.

Hollande'ın bu açıklamasının, Fransa'nın Libya'da özel askeri güçleri bulunduğuna ilişkin "ilk itiraf" olduğu belirtiliyor.

ABD merkezli Huffington Post haber sitesinde yayımlanan raporda da Bingazi yakınlarında General Hafter'i destekleme amacı taşıyan bir Batı askeri üssü bulunduğu, burada en az 40 Fransız askeri ile İngiliz, İtalyan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün askerlerinin de yer aldığı ifade edildi.

Fransız güçlerinin görevinin temelde istihbarat olduğu ve Hafter güçlerine lojistik ve danışma desteği verdiği kaydedilen raporda, söz konusu bilginin Hafter güçlerinin sözcüsü tarafından da "kendilerine askeri danışmanlık sağlayan Batılı yabancı güçlerin bulunduğu" ifadesiyle kısmi olarak teyit edildiği belirtildi.

Libya konusunda çalışmaları bulunan bazı gözlemciler Fransa'nın Libya'daki bu askeri adımla güvenilirliğini kaybettiğini ve söz konusu durumun, Libyalı taraflara askeri destek verilmesini yasaklayan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına tamamen aykırı olduğunu aktarıyor.

Fransa'nın 3 askerin ölümüne kadar Libya'da "istihbarat amaçlı keşif uçaklarının bulunduğunu" açıklamakla yetindiği kaydediliyor.

Fransız gazetesi Le Figaro, aylar öncesinde yayınladığı ve sızdırılmış bilgilere dayanan bir haberde Fransa'nın, keşif uçaklarının topladığı bilgiler yoluyla Libya'ya askeri müdahale hazırlığında olduğuna yer vermişti.

Le Monde gazetesi de Savunma Bakanlığından Fransa'nın Libya'da gizli bir askeri varlığı bulunduğu, sınırlı ve kritik hava saldırıları düzenleme yoluyla gayri resmi askeri operasyonlar düzenlediği yönünde bilgiler sızdırıldığını duyurmuştu.

- "Fransa, Hafter güçlerinin yanında savaşıyor ve onlara silah satıyor"

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Fransız analist Jerome Gliese, "Fransa Cumhurbaşkanlığı ve hükümeti askerlerin ölümünün ardından bir dar boğaza girdi ve Libya'daki askeri varlığını itiraf etmek durumunda kaldı. Parlamentonun onayı olmadan yapılan bu müdahaleye tepki gösterildi." dedi.

Bingazi Devrimciler Şura Meclisi ve Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri ise Fransız güçlerin, Hafter güçlerinin yanında fiili olarak çatışmalara katıldıklarını ileri sürdü.

SAM 7 füzesiyle pazar günü düşürülen ve 3 Fransız askerini taşıyan uçağın, Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri'ne karşı saldırı düzenleme görevinde olduğunu ifade eden söz konusu iki güç, Fransa'nın ayrıca Hafter güçlerine silah, mühimmat ve askeri teçhizat satıp yüklü miktarlarda mali gelir elde ettiğini ve silahları komşu ülke yoluyla Libya'ya naklettiğini belirtti.

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi ve siyasi partiler ise Fransız askerlerinin Libya'daki varlığını "ülkenin egemenliğine açık bir müdahale" olarak nitelendirdi.

Devlet Yüksek Konseyi üyesi Mansur el-Hasadi de olayın ardından yaptığı açıklamalarda, Fransa'nın görünürde Libya'da yapılan siyasi anlaşmadan yana olduğunu açıkladığını, Dışişleri Bakanı'nın Trablus ziyaretinde de bunu vurguladığını ancak gerçekte siyasi anlaşmayı tanımayan bir tarafı desteklediğini ifade etti. Hasadi, gelinen noktada Fransa'nın Libya'da istikrarsızlığa katkı sağladığını savundu.

Cenevre'deki Arap Dünyası Araştırma Merkezi Başkanı Hüseyin el-Ubeydi de İsviçre'de bir internet sitesine yaptığı açıklamada, "Fransa, Libya'da 2011 yılındaki 17 Şubat devrimine destek olarak kazandığı krediyi kaybetti." ifadesini kullandı.

Fransa Savunma Bakanı Le Drian, 20 Temmuz'da yaptığı yazılı açıklamada, Libya'da görev yapan 3 Fransız askerinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.


Yorumlar