Fransa İslam Konseyinden radikalizme karşı yeni adım

- Fransa İslam Konseyi bünyesinde Teoloji Danışma Kurulu kuruldu - 22 üyesi bulunan kurulda aşırıcılar hariç, Fransa'da Müslümanların takip ettiği tüm oluşumlar temsil ediliyor

Google Haberlere Abone ol
Fransa İslam Konseyinden radikalizme karşı yeni adım

STRAZBURG (AA) - Fransa İslam Konseyi (CFCM) bünyesinde Teoloji Danışma Kurulu oluşturulduğu bildirildi.

İslami konularda aşırıcılığın önüne geçmek ve internet üzerinden gençlerin yanlış yönlendirilmesini engellemek amacıyla oluşturulan kurulda, Fransa'daki değişik İslami akımları temsil eden 22 üye bulunuyor.

CFCM'den yapılan açıklamada, dün Paris'te gerçekleştirilen toplantıda Teoloji Danışma Kurulu'nun oluşturulduğu ve böylelikle Fransa'da yaşayan yaklaşık 5 milyon Müslüman'ın sorunlarına yeni bir boyut ile yanıt aranacağı belirtildi.

CFCM Başkanı Anouar Kbibech, "Bu yeni oluşum, artık sadece yönetim ve idare konularında faaliyet göstermemeyi kararlaştıran kurumumuza farklı bir boyut kazandıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamaya göre, olağanüstü haller dışında yılda iki kez toplanacak Teoloji Danışma Kurulunda, özellikle gençleri hedef alan aşırı ve saptırıcı söylemlere karşı tavır belirlenecek ve tavsiyelerde bulunulacak.

Paris saldırıları sonrasında gelişen ve internet ortamında kolayca yayılan radikal söylemlerin önüne geçmeyi hedefleyen Kurul, aynı zamanda Fransa'da imamlık yapacak kişileri de eğitmeyi ve bilgilendirmeyi hedefliyor.

CFCM yönetimi, fetva kelimesini kullanmaktan özellikle kaçındıklarını, çünkü bu kavramın kurulun ele alacağı konuları 'sadece dini çerçeveye indirgeyici' bir yansıması olmasını istemediklerini belirtiyor.

CFCM bünyesinde bulunan bazı bölge federasyonlarında daha önce Din Uzmanları Komitesi kurulmuştu. CFCM Başkanı Kbibech, Teoloji Danışma Kurulu ile bu komitenin görevinin daha ileri bir seviyeye ve Fransa geneline taşınacağını söyledi.

Fransa'daki yaklaşık 5 milyon Müslüman'ı temsil eden CFCM, ülkedeki 2 bin 500 civarında cami ve mescidin temsilcisi olarak Fransa devleti tarafından tanınan bir kurum niteliğini taşıyor.

Yorumlar