Filipinler sandık başına gitti

Filipinliler yeni devlet başkanını seçmek için sandık başına gitti.

Google Haberlere Abone ol
Filipinler sandık başına gitti
Filipinler'de halk, yeni devlet başkanı, devlet başkanı yardımcısı, senatörler ve belediye başkanlarını seçmek için oy kullanmaya başladı.

Yerel saatle 6.00'da başlayan oy verme işlemi, 17.00'ye kadar devam edecek.
Yaklaşık 54 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede seçim güvenliği için 100 binden fazla polis görevlendirildi.

Yetkililer, bazı bölgelerde yeni kullanılmaya başlanan oy sayma makinelerinde teknik sorunlar yaşandığını, Seçim Komisyonunun söz konusu yerlerde oy verme işlemini uzatmasının beklendiğini kaydetti.

Devlet başkanlığı seçiminde beş aday yarışıyor

Anketler, Davao Belediye Başkanı Rodrigo Duterte'nin önde olduğunu göstermişti.
Devlet Başkanı Benigno Aquino, cuma günü yaptığı açıklamada diğer adayları Duterte'ye karşı ittifak kurmaya çağırmış ve ancak ittifak kurulması halinde, seçim öncesi anketlerde yüzde 30 oy oranıyla diğer adaylardan önde giden Duterte'ye karşı başarı sağlanabileceğini söylemişti.
Halka tek bir aday üzerinde uzlaşma sağlamaları çağrısında bulunan Aquino, "demokrasi adına tehdit" olarak değerlendirdiği Duterte'nin ancak bu şekilde yenilebileceğini belirtmişti.
Duterte ise mevcut hükümeti "halkın iradesini yıkmak için acımasızca teşebbüste bulunmakla" suçlayarak seçimlere hile karıştırılabileceğini dile getirmişti.

Seçimlerde bağımsız aday olarak başkan yardımcılığı için yarışan Senatör Antonio Trillanes, Duterte'nin 2014 yılında devlete maliyeti 15 milyon doları bulan 11 bin hayali personel istihdam ettiğini öne sürerek şikayette bulunmuştu.

Davao Belediyesinin 2015'te ulusal hükümetten iyi yönetim ödülü aldığını vurgulayan Duterte, hakkındaki iddiaları reddederek, Trillanes’in suçlamalarının asılsız olduğunu söylemişti.

 

Yorumlar