Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Endonezya’da

- Endonezya Devlet Başkanı Widodo: - "Duterte ile yasa dışı yollardan Filipinler üzerinden Suudi Arabistan'a giden Endonezyalı hacılar konusunu konuştuk. Söz konusu yasa dışı organizasyonlara karşı birlikte hareket etme kararı aldık" - "Sulu Denizi bölgesinde güvenlik birimlerimiz ortak hareket ederek güvenliği sağlayacak"

Google Haberlere Abone ol
Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Endonezya’da

CAKARTA (AA) - Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Cakarta’da, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile bir araya geldi.

Başkent Cakarta'daki başkanlık sarayında gerçekleşen görüşmede, Duterte ve Widodo'nun ağırlıklı olarak güvenlik konularında görüş alışverişinde bulundukları belirtildi.

Görüşmenin ardından basının karşısında geçen Endonezya Devlet Başkanı Widodo, Duterte ile yasa dışı yollarla Filipinler üzerinden Suudi Arabistan'a giden Endonezyalı hacıların durumlarını konuştuklarını söyledi.

Widodo, diğer güvenlik konularında da görüş alış verişinde bulunduklarını belirterek, "Filipinler ve Endonezya olarak yasa dışı organizasyonlara karşı birlikte hareket etme kararı aldık." dedi.

Son dönemde giderek artan korsan faaliyetlere konu olan Sulu Denizi'ni de ele aldıklarını söyleyen Widodo, "Sulu Denizi bölgesinde güvenlik birimlerimiz ortak hareket ederek güvenliği sağlayacak. Bundan sonra bu bölgede korsanlık olaylarının yaşanmayacağını ümit ediyoruz." diye konuştu.

Duterte de korsanların Endonezya deniz ticaretine olan olumsuz etkisinden dolayı üzgün olduğunu belirterek, Endonezya'nın deniz korsanlarının peşine düşmesi için Filipinler'in kendi sularına girilmesine izin vereceğini kaydetti.

Kısa bir süre önce 700 civarında Endonezya vatandaşının sahte Filipin pasaportuyla hacca gittikleri tespit edilmişti. Bu kişilerin 168’i Filipinler'de yakalanarak Endonezya’ya geri gönderilmişti. 9 kişi soruşturma amacıyla halen Filipinler’de tutuluyor. Diğer kaçakların akıbeti ise bilinmiyor.

Öte yandan, Mayıs ve Haziran aylarında Sulu Denizi’ndeki korsan faaliyetleri sırasında 17 Endonezyalı gemici Filipinler'de faaliyet gösteren Ebu Seyyaf örgütü tarafından kaçırılmıştı. Endonezya hükümetinin girişimleri sonucunda 8 rehine serbest bırakılırken, 9 kişinin halen rehin tutulduğu belirtiliyor.

Yorumlar