Fas’ta yeni hükümet kurma çalışmaları

RABAT (AA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) Genel Sekreterliği Üyesi Halid er-Rahmuni, yeni hükümet kurma çalışmalarının devam ettiğini, koalisyon...

Google Haberlere Abone ol
Fas’ta yeni hükümet kurma çalışmaları

RABAT (AA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) Genel Sekreterliği Üyesi Halid er-Rahmuni, yeni hükümet kurma çalışmalarının devam ettiğini, koalisyon görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması durumunda tekrar sandık başına gidilebileceğini belirtti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Rahmuni, “Milli Bağımsızlar Birliği (RNI), koalisyon şartı olarak öne sürdüğü ‘İstiklal Partisi’nin (IP) hükümette yer almaması’ konusunda ısrarına devam ederse yeni hükümet kurma çabaları akamete uğrayabilir. Bu kriz, ya yeni hükümet kurmak için başka koalisyon olanakları ile veya seçimlerin tekrarı ile çözülebilir.” dedi.

Rahmuni, PJD, IP ve RNI koalisyonunun önündeki engelin kalkması durumunda, kısa bir sürede üçlü koalisyonun yeni hükümeti kurabileceğini ifade etti.

Abdulilah Benkiran’ın yeni hükümeti kuramaması durumunda, seçimlere tekrar gidebileceklerini belirten Rahmuni, partileri, son yapılan seçimleri dikkate alarak herhangi bir kriz yaşanmadan kendi aralarında bir çözüm bulmaya davet etti.

Hükümeti kurmakla görevli PJD Lideri Abdulillah Benkiran, son açıklamasında, “Şu an gündemimde sadece RNI Lideri Aziz Agnuş ile görüşmem var. Agnuş ile görüştükten sonra diğer partilerle görüşmelere devam edeceğim.” demişti.

PJD, koalisyon görüşmeleri ile ilgili herhangi bir kriz olmadığını belirtse de seçimlerin üzerinden bir buçuk ay geçmesine rağmen hala hükümetin kurulamayışı akıllarda soru işareti bırakıyor.

Fas’ta 7 Ekim Cuma günü yapılan Fas Parlamentosu Temsilciler Meclisi seçimlerinde en çok oyu alarak 125 milletvekili çıkaran PJD, seçimi birinci parti olarak tamamlamıştı. Fas Kralı 6. Muhammed’den yeni hükümeti kurma görevini alan Abdulilah Benkiran, 17 Ekim’de ilk koalisyon görüşmelerini eski hükümet ortaklarından Halk Hareketi Partisi, (MP) İlerleme ve Sosyalizm Partisi (PPS) ve IP ile yapmıştı.

Parlamentoda 46 sandalyesi bulunan İP ve 12 milletvekiline sahip PPS'nin hükümette yer almak istediğini resmi olarak açıklaması üzerine, PJD'nin 125 olan sandalye sayısı ile beraber koalisyona katılan milletvekili sayısı 183'e ulaştı.

Fas anayasasına göre, tek başına hükümet kurmak için 198 milletvekili sayısına ulaşması gereken Benkiran’ın koalisyon görüşmeleri devam ediyor.

Yorumlar