Etiyopya'daki Sudan barış görüşmeleri

- Sudan hükümeti heyeti ile SPLM-N temsilcileri barış görüşmeleri için Addis Ababa'da bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
Etiyopya'daki Sudan barış görüşmeleri

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, Sudan hükümetini temsil eden heyet ile Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) temsilcileri bir araya geldi.

Sudan hükümet heyeti, ülkedeki krizin sona ermesi için Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin önerdiği girişim üzerine Addis Ababa'da SPLM-N ile gayrı resmi istişare toplantısından sonra yapılan yazılı açıklamada, kalplerinin barışa açık halde buraya geldikleri ifade edildi.

SPLM-N ile barış görüşmelerinin desteklenmesi için Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerindeki çatışma bölgelerine insani yardımların ulaştırılması yönünde Sudan hükümetine yeni bir öneri sunulduğuna işaret edilen açıklamada, "Çatışmalardan zarar gören bütün bölgelere insani yardımların ulaştırılmasına razıyız ancak dışarıdan bölgelere doğrudan yapılacak yardımlara izin verilmeyecek. Çünkü ulusal yasalarımız ve egemenliğimizi ihlal etme anlamını taşıyor. Bu nedenle bölgelere yapılacak insani yardımlar, hükümet ve SPLM-N'in yanı sıra Birleşmiş Milletler ile Afrika Birliği temsilcilerinin yer alacağı bir mekanizma tarafından yapılması öngörülüyor." denildi.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, 18 Haziran 2016'da çatışmaların yaşandığı Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerinde 4 ay sürecek ateşkes ilan etmişti. Ateşkesin, silah bırakarak barış sürecine dahil olmaları için isyancı hareketlere bir şans tanımak ve tüm silahlı hareketlerle birlikte siyasi güçlerin ulusal uzlaşıya iştirak etmeleri yönünde çağrı amacı taşıdığı belirtilmişti.

Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerinde 2011'den beri Sudan ordusu ile SPLM-N güçleri arasında çatışmaların yaşandığı kaydedildi.

Yorumlar