Etiyopya'da yılbaşı ve Kurban Bayramı hazırlıkları

- Yeni yıl ve Kurban Bayramı'nın aynı güne denk geldiği Etiyopya'da halk kurulan fuar ve alışveriş merkezlerine yoğun ilgi gösteriyor - Ülkede meydana gelen seller ve ihraç edilen canlı hayvan sayısındaki artış nedeniyle bu yıl kurban fiyatlarının yükseldiği belirtiliyor

Google Haberlere Abone ol
Etiyopya'da yılbaşı ve Kurban Bayramı hazırlıkları

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopyalılar, yerel takvimlerine göre yeni yılı ve Kurban Bayramı'nı birlikte karşılamaya hazırlıyor.

Başkent Addis Ababa'da kurulan fuar ve alışveriş merkezlerine yoğun ilginin olduğu, satıcıların daha çok müşteri çekebilmek için indirim kampanyaları düzenlediği görülüyor.

AA muhabirine konuşan giyim mağazası sahibi Semira Salih, "Başkentte kurulan fuara dördüncü kez katılıyorum. Yaklaşan yılbaşı sebebiyle insanların yoğun şekilde alışveriş yapması bizi memnun ediyor." dedi.

Fuarda yılbaşı alışverişi yapan Adis Mamu isimli Etiyopyalı ise ürünleri daha ucuza alabilmek için sabahın erken saatlerini tercih ettiğini söyledi.

Öte yandan ülkede meydana gelen sel felaketleri ve ihraç edilen canlı hayvan sayısındaki artış nedeniyle bu yıl kurban fiyatlarının yükseldiği belirtiliyor.

Kurban ticareti yapan Abdulkadir Muhammed 5 ay boyunca ülkeyi etkisi altına alan şiddetli yağmurlar nedeniyle meydana gelen sel felaketinin kurbanlık fiyatlarını yükselttiğini ifade etti.

Muhammed, seller nedeniyle saman üretiminin olumsuz etkilendiğini ve bu durumun kurbanlıkların sayısının azalması ve buna bağlı olarak fiyatlarının artması şeklinde piyasaya yansıdığını anlattı.

Etiyopya Et ve Süt Kurumu Müdürü Halife Hüseyin, ülkesinin et ve canlı hayvan ihracatından 31 Ağustos tarihine kadar 13 milyon dolar kazandığını söyledi.

Ramazan ve Kurban bayramlarında çok fazla et ve canlı hayvan ihracatı yapıldığını kaydeden Hüseyin, söz konusu ihracatın en çok Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt'e gerçekleştiğini ifade etti.

- Yeni yılda 770 mahkuma af

Bu arada Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome, yeni yıl dolayısıyla yayımladığı mesajda, 11 Eylül'de kutlanacak yeni yıl törenleri öncesi 770 mahkumum affedildiğini belirtti.

Af kararının kimleri kapsadığına ilişkin ise bilgi verilmedi.

Etiyopya'da sık sık alınan genel af kararları genellikle 11 Eylül'de kutlanan yeni yıl öncesinde uygulamaya konuluyor.

- Bu yıl 2009'a girilecek

Kıpti takviminin esas alındığı Etiyopya'da yeni yıl 11 Eylül Pazar günü kutlanacak ve 2008 yılından 2009'a girilecek.

Etiyopya eski tabiri ile Habeşe takvimi, Etiyopya Hristiyanları için de dini takvim olma özelliği taşıyor.

Miladi takvimdeki tarih ilerleyişini 7 yıl geriden takip eden Etiyopya takvimi, güneş esaslı bir takvim olma özelliği gösteriyor.

Mısır'daki Kıpti Hristiyanlar'ın kullandığı takvim ile benzerlik gösteren Etiyopya takviminde 30 günden oluşan 12 ay ile 5 veya 6 artık günü içeren 13'üncü ay bulunuyor.

Yorumlar