Eski CHP milletvekili Oyan'ın "Cumhurbaşkanına hakaret" davası

- Eski CHP Milletvekili Oğuz Oyan'ın, başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanmasına başlandı

Google Haberlere Abone ol
Eski CHP milletvekili Oyan'ın "Cumhurbaşkanına hakaret" davası

İSTANBUL (AA) - Eski CHP Milletvekili Oğuz Oyan'ın, başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle yagılanmasına başlandı.

Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Oyan katılmazken, avukatı hazır bulundu.

Mahkeme Hakimi Hüseyin Kılıç, Oyan'ın savunmasının celse öncesi Ankara Asliye Ceza Mahkemesince talimatla alınarak gönderildiğini tutanağa geçirdi.

Oyan, mahkemeye sunduğu 6 sayfalık yazılı savunmasında, şu ifadelere yer verdi:

"Dava konusu gazete yazısında siyasi bir eleştiri, bilimsel bir analiz ve değerlendirmeden fazlası yoktur. Bir muhalif milletvekili bunu dahi yapamayacaksa parlamenter demokrasiden nasıl bahsedilecektir. Yazımı siyasi bir düşünceyi ifade etmek ve bir siyasi eleştiri kapsamında değerlendirmeyerek hakkımda dava açılmış olması, Türkiye'de anayasal güvence altında olan düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünün kısıtlanmasının vahim bir örneğini oluşturmaktadır. Şikayet konusu yazıda objektif tahlil sınırları içinde kalınarak kimsenin hakları veya saygınlığı rencide edilmemiştir."

Savunmasında, Basın Kanunu'nun 26. maddesine göre günlük süreli yayınlarda dava açma süresinin 4 ay olduğunu belirten Oyan, bu davada bu sürenin aşıldığı gerekçesiyle düşme kararı verilmesine, aksi halde beraatine hükmedilmesini talep etti.

Duruşmada söz alan Oyan'ın avukatı Özgür Murat Büyük de davanın süresinde açılmadığını savunarak, "Yazı yayınlandığı tarihte müvekkilimiz milletvekili olduğu için dava açılamamıştır. Milletvekilliği 7 Haziran 2015 tarihinde sona ermiştir. Bu tarihten sonra 4 aylık süre dolmuştur. Bu yönüyle davanın öncelikle düşürülmesini talep ederiz" dedi.

Mahkeme hakimi, suçtan zarar görme ihtimaline karşı müştekiler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'ın davaya katılma talebinin kabulüne karar verdi.

Sanığın, milletvekili olarak görev yaptığı belirtildiğinden, hangi tarihte milletvekilliği görevinin sona erdiğinin TBMM Genel Sekreterliği'nden sorulmasına karar veren mahkeme hakimi, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, TBMM 24. Dönem CHP İzmir Milletvekili olan Oğuz Oyan'ın, Sol gazetesinin 30 Ocak 2014 tarihli nüshasında, o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Necmettin Bilal Erdoğan'a yönelik "çarklar nasıl dönüyor" başlığı ile makale yazdığı belirtiliyor.

Oyan'ın kaleme aldığı yazıda kullandığı ifadelerle Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a hakaret ettiği savunulan iddianamede, "hakaret" suçundan 7 aydan 4 yıl 8 aya hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Yorumlar