Erdoğan-Mahmud ortak basın toplantısı

- Somali Cumhurbaşkanı Mahmud: - "Bugün açılışını yaptığınız büyükelçilik, bize gösteriyor ki Türk kardeşlerimiz yanımızda olacak. Bunu (Türkiye'nin yeni Mogadişu Büyükelçiliği Külliyesi'nin açılması) uzun vadeli bir yatırım olarak görüyoruz" - "Somali bugün daha ileri gidiyor. Türk firmalarda bu konuda çok yardımcı oluyor ve her geçen gün daha iyi çalışmalar yapıyorlar. Biz, sizleri sadece yatırımcı olarak görmüyoruz. Risk alarak, kardeş olarak çalıştığınızı görüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan-Mahmud ortak basın toplantısı

MOGADİŞU (AA) - Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, bugün açılışı yapılan Türkiye'nin yeni Mogadişu Külliyesi'nin, Türk kardeşlerinin yanlarında olacağını gösterdiğini belirterek, "Bunu uzun vadeli bir yatırım olarak görüyoruz." dedi.

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği Külliyesi'de gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

Somali'nin kendi yolunu seçtiğini ve ilerlemek istediğini belirten Mahmud, Erdoğan'a hitaben, "Siz Somali'ye 2011'de geldiğinizde insanların hayatları çok zor durumdaydı ve bir umut bekliyorlardı. Siz bizlere umut oldunuz ve Somali'nin kapılarını açtınız. İkinci gelişinizde, biraz daha ileriye gitmiştik ama hala ihtiyaçlarımız vardı. 3'üncü gelişinizde, kendi ayakları üzerinde durmak isteyen Somaliler, seçimlere gidiyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin son beş yılda Somali'nin geleceğiyle ilgili büyük adımlar attığını ve büyük yardımlarda bulunduğunu kaydeden Mahmud, "Bugün Somali için büyük bir tarihi gün. Daha önce kötü zamanlarda geldiniz. Şimdi seçime giderken, demokrasi yolunda geldiniz. Bu da gösteriyor ki her zaman kararlı adımlarla yanımızda oldunuz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mahmud, Somali ve Türkiye arasındaki ilişkilerin giderek güçlendiğini vurgulayarak, "Bizim halkımız bunun için size müteşekkir, ben de size müteşekkirim." dedi.

Türkiye'nin yeni Mogadişu Büyükelçiliği külliyesinin açılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mahmud, şunları söyledi:

"Bugün açılışını yaptığınız büyükelçilik de bize gösteriyor ki Türk kardeşlerimiz yanımızda olacak. Bunu uzun vadeli bir yatırım olarak görüyoruz. Somali bugün daha ileri gidiyor. Türk firmalarda bu konuda çok yardımcı oluyor ve her geçen gün daha iyi çalışmalar yapıyorlar. Biz, sizleri sadece yatırımcı olarak görmüyoruz. Risk alarak, kardeş olarak çalıştığınızı görüyoruz. Sadece fayda için değil, bizlere yardımcı olmak, yol göstermek için geldiğinizi görüyoruz."

Cumhurbaşkanı Mahmud, Somali'nin yakın zamanda seçime gideceğini anımsatarak, Türkiye'deki ve dünyadaki yatırımcıları ülkelerine davet ettiklerini ifade ederek, Somali'de yapılması gereken daha çok işlerin bulunduğunu kaydetti.

Mahmud, ülkesinde açılan meslek eğitim veren okullarının, gençlere önemli fırsatlar yarattığını bildirdi.

Yorumlar