Endonezya bağımsızlığının 71. yılını kutluyor

CAKARTA (AA) - Endonezya'nın bağımsızlığının 71. yıl dönümünde, başkent Cakarta'da devlet başkanlığı sarayının bulunduğu alanda tören yapıldı. Endonezya...

Google Haberlere Abone ol
Endonezya bağımsızlığının 71. yılını kutluyor

CAKARTA (AA) - Endonezya'nın bağımsızlığının 71. yıl dönümünde, başkent Cakarta'da devlet başkanlığı sarayının bulunduğu alanda tören yapıldı.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ve üst düzey yetkililerin katıldığı tören, geçitlere ve gösteri uçuşlarına sahne oldu.

Törene, Endonezya 1945 yılında bağımsızlığını ilan ettiğinde kurucu Devlet Başkanı Achmed Sukarno'nun eşi Fatmavati tarafından dikilen ve yine Fatmavati tarafından ilk kez göndere çekilen kırmızı-beyaz Endonezya bayrağının ulusal anıttan başkanlık sarayına getirilişi damgasını vurdu.

Saraydaki törenin ardından Widodo meclisteki törenlere de iştirak etti.

Bağımsızlık günü dolayısıyla Endonezya'nın dört bir yanında kutlamalar yapıldı, her yer kırmızı-beyaz bayraklarla donatıldı.

- Bağımsızlık tarihi

Endonezya, Pasifik Savaşı'nın sona ermesinin ardından dönemin siyasi lideri Sukarno ve yardımcısı Muhammed Hatta'nın 1945'te radyodan okudukları bildirgeyle bağımsızlığını ilan etti.

Hollanda Krallığı, Sukarno'nun bağımsızlık ilanını tanımadığı gibi sömürge yönetimini devam ettirmek amacıyla Cava ve Sumatra adalarına asker çıkardı. Bazı şehirlerde süren çatışmaların ardından Hollanda ve Endonezya arasında başlayan barış görüşmeleri 27 Aralık 1949 yılında Hollanda Krallığı'nın yeni devletin bağımsızlığını tanımasıyla sonuçlandı.

Nüfusunun büyük bölümü Müslümanlardan oluşan Endonezya'da kurucu Devlet Başkanı Sukarno da 20 yıllık görev süresinin sonunda 1965 yılında darbeyle iktidardan uzaklaştırıldı. Sukarno'dan sonra devlet başkanlığı koltuğuna oturan General Suharto, 32 yıl iktidarda kaldı ve ülkede patlak veren kitlesel gösteriler üzerine 21 Mayıs 1998 tarihinde istifa etmek zorunda kaldı.

Suharto'nun istifasının ardından reform dönemi geçiren, bölgesel ve küresel gelişmelere ayak uydurmaya çalışan Endonezya, Güneydoğu Asya Ülkeler Birliğinin (ASEAN) kurucu üyesi.

Yorumlar