"Elimizde bir anlaşma yokken dünyaya 'anlaşma var' diyemeyiz"

- ABD Dışişleri Bakanı Kerry: - "(Suriye'deki gelişmeler) Ateşkes yokken çıkıp ortaklarımıza 'ateşkes var' da diyemeyiz" - "Rusya ve Suriye rejimi kendi paylarına düşeni yapmalı, yoksa (ateşkes için) bir şans olmayacak" - ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili: - "Suriye'de barışın tekrar sağlanması için Rusya ve Esed rejiminin olağanüstü bir çaba göstermesi gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
"Elimizde bir anlaşma yokken dünyaya 'anlaşma var' diyemeyiz"

WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de ateşkes konusunda Rusya ve Beşşar Esed rejiminin ciddi olduğunu göstermeden mesafe alınamayacağını belirterek, "Elimizde bir anlaşma yokken çıkıp dünyaya 'anlaşma var' diyemeyiz. Aynı şekilde ateşkes yokken çıkıp ortaklarımıza 'ateşkes var' da diyemeyiz." dedi.

Kerry, New York'ta gerçekleştirilen Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Suriye'deki son durumu değerlendirdi.

Suriye'de 12 Eylül'de başlayan 7 günlük ateşkesin ilk günlerinde şiddetin görece azaldığına işaret eden Kerry, sonrasında ise şiddetin yine arttığını ve özellikle yardım konvoylarının Esed rejimi tarafından engellendiğini vurguladı.

Halep'e doğru yol alan insani yardım konvoyunun 19 Eylül'de "vahşice" vurulduğunu dile getiren Kerry, "Bu kapıyı tek başımıza açık tutamayız. Rusya ve Suriye rejimi kendi paylarına düşeni yapmalı, yoksa (ateşkes için) bir şans olmayacak." diye konuştu.

- "Suriye'de ateşkes Rusya'ya bağlı"

Suriye'de ateşkesin sürdürülebilmesinin başından beri Rusya'ya bağlı olduğunu anlatan Kerry, tarafların taahhütlerine bağlı kalmadığı bir durumda mevcut çabaların bir işe yaramayacağını ifade etti.

Bölgede hava saldırılarının durmadığı bir ortamda Esed rejimi ve Rusya'nın ateşkeste ciddi olduğunun anlaşılamayacağına dikkati çeken Kerry, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böyle bir şey olmadığı sürece daha fazla söz vermenin veya ulaşılamayacak bir hedefi açıklamanın bir anlamı yoktur. Elimizde bir anlaşma yokken çıkıp dünyaya 'anlaşma var' diyemeyiz. Aynı şekilde ateşkes yokken çıkıp ortaklarımıza 'ateşkes var' da diyemeyiz. Basit olan gerçek şu; bir taraf tansiyonu yükseltmekten kaçınmak için gerekenleri yapma noktasında isteksizken bu krizi çözemeyiz. Ortadaki gerçekleri gözardı ederek bir yere gidemeyiz. Eğer Ruslar bize yapıcı bir öneriyle gelirse onları dinleriz."

- Kerry-Lavrov görüşmesi "çekişmeli geçti"

Bakan Kerry'nin açıklamalarından kısa bir süre sonra ABD Dışişleri Bakanlığından iki üst düzey yetkili, telekonferans yoluyla Suriye ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan yetkililerden biri, Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bugün yaptığı toplantıyı, "çekişmeli geçti" diyerek değerlendirdi.

Söz konusu yetkili, "Suriye'de barışın tekrar sağlanması için Rusya ve Esed rejiminin olağanüstü bir çaba göstermesi gerekiyor." açıklamasında bulundu.

Suriye'de barışın tekrar sağlanabilmesi için Rusya'nın yeni bir öneri sunması gerektiğini söyleyen üst düzey yetkili, "Eğer Rusya dikkate değer bir öneri ile dönerse biz onları dinleyeceğiz fakat onların şu aşamada böyle bir yol izleyip izlemeyecekleri konusunda emin değiliz." ifadesini kullandı.

Yorumlar