"Dünyada yağ ihtiyacı artıyor"

- Arjantin Ayçiçeği Üreticileri Derneği Başkanı Feoli: - "Dünyada yağ ihtiyacı artarak devam etmektedir. Yağ insanlar için çok önemli bir üründür. Türkiye'nin tarımda büyük potansiyeli bulunmaktadır ancak tarım bilim, teknoloji ve pazarlamayla desteklenmelidir" - Dünya Ayçiçeği Derneği Başkanı Dr. Miklic: - "Kaliteli ve sağlıklı ürüne insanlar ulaşabilmelidir. Tarladan sofraya ucuz, güvenilir yağ tüketimini desteklemek durumundayız. Böylelikle dünyanın yağ ihtiyacı azalabilir"

Google Haberlere Abone ol
"Dünyada yağ ihtiyacı artıyor"

EDİRNE (AA) - ARİF ASLAN - Arjantin Ayçiçeği Üreticileri Derneği Başkanı Carlos Feoli, dünyada yağ ihtiyacının artarak devam ettiğini belirterek, "Yağ insanlar için çok önemli bir üründür. Türkiye'nin tarımda büyük potansiyeli bulunmaktadır ancak tarım bilim, teknoloji ve pazarlamayla desteklenmelidir.'' dedi.

Trakya Üniversitesinde düzenlenen 19. Dünya Ayçiçeği Konferansı için kente gelen Dünya Ayçiçek Derneği'nin eski başkanlarından Carlos Feoli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ayçiçeğinde, tüketiminin sadece yüzde 50'sini üretebildiğini ve Türkiye'nin birim alanı sabit tutsa da verimi yükseltip üretimini arttırabileceğini söyledi.

Yüksek verimle Türkiye'nin tüketimini dengeleyebileceğini ifade eden Feoli, "Türkiye ayçiçeği üretiminde verime odaklanmalı. Dünyada yağ ihtiyacı artarak devam etmektedir. Yağ insanlar için çok önemli bir üründür. Türkiye'nin tarımda büyük potansiyeli bulunmaktadır ancak tarım bilim, teknoloji ve pazarlamayla desteklenmelidir." diye konuştu.

Feoli, dünya nüfusunun her zaman ayçiçek yağına ihtiyaç duyacağını vurguladı.

Türkiye'de gerçekleşen ayçiçeği yağıyla ilgili tartışmaların Arjantin'de de yaşandığını dile getiren Feoli, temel sorunun ayçiçeği yağının kullanım alanlarının standartlarını belirlememek ve sınıflandırmamak olduğunun altını çizdi.

Türkiye ile Arjantin'in ayçiçeği konusunda kapsamlı ilişkilere sahip olduğunu aktaran Carlos Feoli, şunları kaydetti:

"Türkiye ile Arjantin, bilim ve pazarlamada kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriyor. Şu an dünyada ondan fazla çeşit yağ var. Ayçiçeği yağı, kanola yağı, pamuk yağı hayvansal yağlar gibi... Önemli olan yağın hangi amaçla nerede kullanılacağı konusudur. Arjantin'de Türk bilim adamlarının yaptığı çalışmalardan da çok memnunuz. Arjantin, dünya ayçiçeği yağı üretimini arttırarak devam edecektir. Farklı yağ çeşitleri ayçiçeği yağının üretimine baskı yapsa da biz ayçiçeği yağı ve tohum çalışmalarımızı sürdürmekteyiz."

- "Ayçiçek yağı zeytin yağından sonra en kaliteli yağ"

Dünya Ayçiçeği Derneği Başkanı ve Novisat Araştırma Enstitüsü Ayçiçeği Bölümü Başkanı Dr. Vladimir Miklic ise Türkiye'nin ayçiçeği üretiminde önemli ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Sırbistan ve Türkiye'nin geçmişten gelen güçlü tarihi bağları bulunduğunu ifade eden Miklic, ayçiçeği konusunda en yakın çalışma yaptıkları ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin önemli bir ayçiçeği üreticisi olduğunu anlatan Miklic, ''Ancak ayçiçeğinin en önemli gündemi verim ve kaliteli tohum. Bununla ilgili dünya olarak çalışmalara devam etmek durumundayız. Ayçiçek yağı kullanımı desteklenmelidir. Kaliteli ve sağlıklı ürüne insanlar ulaşabilmelidir. Tarladan sofraya ucuz, güvenilir yağ tüketimini desteklemek durumundayız. Böylelikle dünyanın yağa olan ihtiyacı azaltılabilir." değerlendirmesinde bulundu.


Yorumlar