Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Ersoy ve Malezya Kadın, Aile ve Toplumsal Kalkınma Bakanı Ruhani, zirvenin son gününde bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı

KUALA LUMPUR (AA) - Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı'nın son gününde Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ve Malezya Kadın, Aile ve Toplumsal Kalkınma Bakanı Ruhani Abdul Kerim bir görüşme gerçekleştirdi.

Putra Dünya Ticaret Merkezi'nde düzenlenen Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı kapanış töreni sonrası bir araya gelen Ersoy ve Ruhani'nin görüşmede, Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı gibi etkinlikler ve ikili ilişkilerin arttırılması konularını ele aldığı bildirildi.

Ruhani Abdul Kerim, basına kapalı gerçekleştirilen görüşme sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, zirvenin ilk defa gerçekleştirildiğini belirtti, bunda büyük rol oynayan Türk hükümeti ve Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezine (TASAM) teşekkür etti.

Zirvenin öncelikli amacının dünyadaki Müslüman kadınların aynı platformda bir araya getirilerek sorunların tartışılabilmesi olduğunu belirten Ruhani, şunları kaydetti:

"Zirvede Müslüman kadınların sorunları ile ilgili birçok oturum düzenlendi ve bu sorunlar tartışıldı. Burada çatışmaların olduğu ülkelerden gelen kadınlarla görüşebilmek ve paylaşımda bulunabilmek benim için çok önemliydi. Bu zirveyle savaş bölgelerinde yaşayan kadınların hislerini ve pozisyonlarını bizler daha iyi anlama şansı bulduk. Bu zirvenin amacı da tam olarak buydu. Tüm Müslüman kadınların bir araya gelip aynı ortamda paylaşımlarda bulunabilmesiydi." dedi.

Bu tür programların devam etmesi gerektiğinin altını çizen Ruhani, "Bu organizasyona benzer ne kadar çok program düzenlenirse Müslüman kadınların paylaşımları o kadar çok olacaktır. Çünkü her bir ülkenin diğer bir ülkenin tecrübelerinden öğreneceği çok şey var. Savaş bölgelerinde yaşayan kadınların yaşadıklarını bizler belki yaşamıyoruz ama onları dinleyerek, neler yaşadığını öğrenerek yapılan paylaşımlarla onlara nasıl destek olabileceğimizi bilebiliriz." diye konuştu.

Bu zirvenin fikri, ilk defa 2014 yılında Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı (UNAOC) adıyla Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen etkinlikte ortaya konmuş, ardından İstanbul'da Dünya İslam Forumu'nda teklif edilmişti. Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bu yıl yapılan Dünya İslam Forumu toplantısında zirvenin Malezya'da düzenlenmesi kararı alınmıştı.

Dünya genelinde farklı çalışmalarıyla öne çıkan Müslüman kadınlarla benzer konularda çalışma yapanları bir araya getirmeyi, kadınların deneyimlerini ve fikirlerini paylaşmasını hedefleyen program, kadın merkezli çalışmalar yapan sivil toplum oluşumlarının birbirleriyle etkileşiminin geliştirilmesi ve Müslüman kadınların içinde yaşadığı toplumun yanı sıra insanlığa örnek olması yönündeki çalışmaları artırmayı amaçlıyor.


Yorumlar