Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı

- AK Parti Kocaeli Milletvekili Katırcıoğlu: - "15 Temmuz'da 7 yaşından 7 yaşına her siyasi görüşten insanlar Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla ülkemizin demokrasisine, bayrağına, devletine, milletine sahip çıktı ve burada kahraman kadınlarımız vardı. Bu kahraman kadınlarımızı anlattık" - AK Parti İstanbul Milletvekili Kaynarca: - "1934 yılında Türkiye, kadın haklarında seçme-seçilme hakkı alabilmişken, kadınların Meclis'teki oranının 2002 yılına kadar olan genel ortalaması sadece yüzde 2,7’dir. Son 15 yılda bu oran yüzde 17'lere kadar yükseldi"

Google Haberlere Abone ol
Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı

KUALA LUMPUR (AA) - Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen 2. Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur'da devam ediyor.

Dünya İslam Forumu, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi ve TASAM ile Türkiye merkezli kadın sivil toplum kuruluşlarından oluşan komite iş birliğiyle düzenlenen, 100 ülkeden 5 bin kişinin katıldığı zirve, oturum ve etkinliklerle sürüyor.

Etkinliğe katılan AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe bahanesiyle hem işgal hem de iç savaşa sürüklenebilecek tehlikeyle karşı karşıya kaldığını anımsattı.

Katırcıoğlu, "O gece kahraman kadınlarımız vardı. Biliyorsunuz 7 yaşından 77 yaşına her siyasi görüşten insanlar, Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla ülkemizin demokrasisine, bayrağına, devletine, milletine sahip çıktı ve burada kahraman kadınlarımız vardı. İşte bu kahraman kadınlarımızı anlattık." diye konuştu.

Kadınların barışı sağlamada büyük rolü olduğuna dikkati çeken Katırcıoğlu, "Günümüzde savaşlarda en mağdur olanlar kadınlarımız ve çocuklarımızdır. Bu zirvenin kadınların dünya barışındaki rolünü, 15 Temmuz'da Türkiye'de yaşanan terör olayını anlatmamıza vesile olduğunu düşünüyorum. Bu zirve bir başlangıç. Bir kadın, bir siyasetçi ve Meclis'i temsil eden bir kadın vekil olarak bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çok çok daha iyi organizasyonlar yaparak yolumuza devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

- AK Parti İstanbul Milletvekili Kaynarca

AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca da kadınların önleri açıldığında çok büyük roller üstlenebileceklerini söyledi.

Kaynarca, şunları kaydetti:

"1934 yılında Türkiye, kadın haklarında seçme-seçilme hakkı alabilmişken, kadınların Meclis'teki oranının 2002 yılına kadar genel ortalaması sadece yüzde 2,7’dir. Son 15 yılda bu oran yüzde 17'lere kadar yükseldi. Yani, siz kadınlara fırsat verdiğinizde, siz önünü açtığınızda eğitim anlamında, iş imkanı anlamında yasal düzenlemelerle ortadaki inanılmaz farkı görebiliyorsunuz. Mesela Türkiye'de kadınların İŞKUR aracılığıyla işe girme oranı yüzde 51. Bu rakam çok ciddi bir oran. Bu orana dikkat ettiğinizde erkeklere göre çok farklı bir durumda.

Bu zirvede kadınların dünya barışındaki önemini, her alanda önleri açıldığı takdirde önemli roller üstlenebileceğini anlatma fırsatı bulduk."

Dünya barışında da kadınların büyük rolü olduğunu vurgulayan Kaynarca, "Zirve vesilesiyle Türkiye'de 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin detaylarını da insanlara aktarma şansı yakaladık." ifadelerini kullandı.

Etkinlik, dünya genelinde farklı çalışmalarıyla öne çıkan Müslüman kadınlarla benzer konularda çalışma yapanları bir araya getiriyor. Kadınların deneyimlerini ve fikirlerini paylaşmasını hedefleyen etkinlik, kadın merkezli çalışmalar yapan sivil toplum oluşumlarının birbirleriyle etkileşiminin geliştirilmesi ve Müslüman kadınların yaşadığı toplumun yanı sıra, insanlığa örnek olması yönündeki çalışmaları artırmayı da amaçlıyor.

Zirve, yarınki oturumların ardından kapanış töreniyle sona erecek.

Yorumlar