Dünya Bankası, Özbekistan'a 4 milyar dolarlık kaynak sağlayacak

- Dünya Bankası, Özbekistan'ın üst orta gelirli ülkeler seviyesinde yer almasını desteklemek amacını taşıyan yeni bir işbirliği stratejisini onayladı

Google Haberlere Abone ol
Dünya Bankası, Özbekistan'a 4 milyar dolarlık kaynak sağlayacak

TAŞKENT (AA) - Dünya Bankası 2016-2020 yıllarında Özbekistan'a 4 milyar dolarlık kredi sağlayacak.

Dünya Bankası Özbekistan Temsilciliği'den yapılan açıklamaya göre, banka 2016-2020 yıllarına yönelik Özbekistan ile yeni işbirliği stratejisini onayladı.

Buna göre, Dünya Bankası Özbekistan'ın 2030 yılında orta gelirli ülkeler sıralamasının üst kısmında yer almasını desteklemek amacıyla 2016-2020 yılları boyunca 4 milyar dolarlık kaynak sağlayacak.

Dünya Bankası ve ona bağlı Uluslararası Kalkınma Birliği ve Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası tarafından sağlanacak kredilerle ülkede özel sektörün geliştirilmesi, tarım sektörünün rekabete dayanıklılığının arttırılması ve pamuk sektörünün modernizasyonu ile devlet hizmetleri sektörünün geliştirilmesi gibi alanlarda çeşitli projeler hayata geçirilecek. Banka, söz konusu strateji kapsamında ayrıca bu sektörlerde gerçekleştirilecek projeler için danışmanlık hizmeti de verecek.

Açıklamada, uzun yıllardan beri Dünya Bankası'nın Özbekistan hükümeti ile ekonomik ve finansal yönetimin iyileştirilmesi konusunda işbirliği yaptığı hatırlatılırken, ülke ekonomisinin son 10 yılda istikrarlı olarak geliştiği, ekonomisinin sarsıntılara dayanıklılığının arttığı ve dar gelirli kesimin refah düzeyinin iyileştirilmesi konusunda ciddi ilerleme kaydettiği vurgulandı.

Açıklamada, ayrıca mevcut küresel ekonomik durum göz önüne alınarak, Özbekistan'ın ekonomik büyümenin yeni itici unsurlarını bulmak zorunda kalacağı ve bu nedenle kaliteli iş yerlerinin yaratılmasının ülke için önemli meselelerden olduğu vurgulandı. Açıklamada, Özbekistan'ın hedeflerine ülkede ekonominin rekabet gücünün arttırılması, iş ortamının iyileştirilmesi ve yeni iş yerlerinin oluşturulmasına yönelik altyapının geliştirilmesi yoluyla ulaşacağı da dile getirildi.

Özbekistan 1992 yılında Dünya Bankası'na üye olurken, şimdiye kadar banka tarafından ülke ekonomisine 2 milyar dolardan fazla kredi kaynakları sağlamış bulunuyor.

Yorumlar