"Domatesin Önderleri" projesine 2,5 milyon liralık kaynak

- Koç Grubuna bağlı şirketlerden Tat Gıda, çiftçi gelişimi, iletişimi ve tarımda dijitalleşme gibi ana konuları içeren Domatesin Önderleri projesine 2,5 milyon lira kaynak ayıracak - Tat Gıda Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turan: - "Salça ihraç eden ülkeler arasında da 6'ncıyız. Yerli üretimde sıfır ithalat ile Türkiye'nin cari açığının kapanmasına büyük katkı sağlayan sektörümüzde bu projeyle bir ilki başlattık"

Google Haberlere Abone ol
"Domatesin Önderleri" projesine 2,5 milyon liralık kaynak

BURSA (AA) - Türkiye'nin köklü firmalarından Tat Gıda, domates tarımında daha kaliteli, verimli ve düşük maliyetle üretim yapılması amacıyla çiftçi gelişimi, iletişimi ve tarımda dijitalleşmeyi içeren Domatesin Önderleri projesine 5 yıl için 2,5 milyon liralık kaynak ayıracak.

Bir otelde düzenlenen iftar yemeğinde, AA muhabirine açıklamalarda bulunan Tat Gıda Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Turan, çiftçilerle çok uzun yıllardır iç içe çalıştıklarını, fakat bunu modernizasyon ve dijitaleşmeyle daha ileri taşımak istediklerini söyledi.

Temel amaçlarının, yıl sonuna kadar toplam bin çiftçiye domates üretimini artırma, sanayi domatesinin kalitesini yükseltme konularında eğitim vermek olduğunu dile getiren Turan, ''Domatesin Önderleri projesiyle çiftçilerin maliyetini azaltarak Türk ekonomisine pozitif katkıda bulunacağız. Bizim bu bölgelerde Mustafakemalpaşa, Torbalı ve Karacabey'de olmak üzere toplam 3 fabrikamız var.'' diye konuştu.

- ''5 yıl içinde Türkiye'deki domates tarımını dijitalleştirmeyi amaçlıyoruz''

Tarıma 5 yıl içerisinde dijitalleştirme getireceklerini söyleyen Turan, şunları kaydetti:

''Hedefimiz çiftçilerimizle kol kola üretim koşullarımızı mükemmelleştirmek. Bu kapsamda Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile f'arklı toprak türlerinde en lezzetli domates nasıl yetiştirilir' konusunda işbirliği halindeyiz. Öte yandan Domatesin Önderleri projemizle teknolojiyi tarlalara getiriyoruz. Bunların başında da sensör teknolojisi, mobil platformlar üzerinden çiftçilere eğitim verilmesi, toprak ve hava durumu analizi, ilaçların doğru zamanda yapılması ve ilerde de uydu fotoğraflarına bakarak tarlaların gelişimleri hakkında önceden fikir sahibi olmak gibi uygulamalar var.''

-''Firmamızın Türkiye genelinde sanayi domatesinde payı yüzde 20''

Sanayi domates tarımına liderlik ettiklerini vurgulayan Turan, şöyle konuştu:

''Sektöre de aslında biz liderlik ediyoruz. Sadece 5 yıl içinde bu sektöre 2,5 milyon liralık bir yatırım yapacağız. Geçen sene ciromuz firma olarak 900 milyon liranın üzerindeydi. Bu yıl ise 1 milyar lirayı aşmayı bekliyoruz. Türkiye zaten domates tarımında dünyanın en büyük ülkelerinden birisi. Dünya sanayi domates üretiminde 5'inci sıradayız. Salça ihraç eden ülkeler arasında da 6'ncıyız. Yerli üretimde sıfır ithalat ile Türkiye'nin cari açığının kapanmasına büyük katkı sağlayan sektörümüzde bu projeyle bir ilki başlattık. Domates tarımının dijitalleşmesiyle çağı yakalayacağız.''



Yorumlar