Doğu Timor Cumhurbaşkanı Ruak'tan Erdoğan'ın liderliğine övgü

- Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Gürbüz Doğu Timor Cumhurbaşkanı Ruak’a güven mektubunu sundu - Ruak FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emsalsiz bir liderlik sergilediğini vurguladı

Google Haberlere Abone ol
Doğu Timor Cumhurbaşkanı Ruak'tan Erdoğan'ın liderliğine övgü

CAKARTA (AA) - Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Mehmet Kadri Şander Gürbüz, Doğu Timor Cumhurbaşkanı Taur Matan Ruak'a güven mektubunu sundu.

Gürbüz, Almanya, Katar, Kuveyt ve Mısır dahil olmak üzere 8 ülkenin büyükelçilerinin güven mektuplarını sunduğu törenden sonra AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Hem güven mektubunu sunmak hem de bazı temaslarda bulunmak üzere Doğu Timor'da bulunduğunu dile getiren Gürbüz, Doğu Timor Cumhurbaşkanı Ruak ile törenden sonra 5 dakika olarak planlanan görüşmenin 40 dakika sürdüğünü ve çok olumlu geçtiğini söyledi.

Büyükelçi Gürbüz, "Ruak'a Türkiye'deki son durumla ilgili bilgi verdim. Türkiye olarak Doğu Timor'un kalkınması için turizm, altyapı ve eğitimin sektörlerine yardıma her zaman hazır olduğumuzu söyledim." ifadesini kullandı.

- Ruak'ın Erdoğan hayranlığı

Gürbüz, Doğu Timor Cumhurbaşkanı Ruak'ın görüşmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hayranlığını dile getirdiğini aktardı.

Ruak'ın görüşmede "15 Temmuz'daki darbe girişiminde Erdoğan halkı organize ederek, kalkışmayı önlemiştir. Kriz durumunda sergilediği liderlik ile dünyada eşi olmayan bir başarıya imza atmıştır." ifadesini kullandığını belirten Gürbüz, Türkiye'yi yakından takip eden Ruak'ın Erdoğan'ın liderliğini hayranlıkla izlediğini kaydetti.

- Taur Matan Ruak kimdir?

Geçmişte öğretmenlik yapan Taur Matan Ruak 25 yılını, Doğu Timor'un bağımsızlığı için mücadele ederek geçirdi.

Sömürgeci Portekiz birliklerinin 1975'te ayrıldığı Doğu Timor'u Endonezya'nın işgal etmesiyle Ruak, Endonezya ordusuna karşı savaşan gerillalar arasında yer aldı.

Ruak, 24 yıl süren çatışmaların ardından halkın büyük bölümünün desteğini alarak, ordunun başına geçti ve 2011 yılına kadar bu görevini sürdürdü.

Taur Matan Ruak 2012 yılında yapılan seçimlerde oyların yüzde 61'ini alarak cumhurbaşkanı seçildi.

Güneydoğu Asya'da Timor Adası'nı Endonezya ile paylaşan Doğu Timor 20 Mayıs 2000'de bağımsızlığını ilan etmişti.

Cakarta Büyükelçisi Gürbüz üç gün sürecek Doğu Timor ziyareti çerçevesinde ikili ilişkilerin geliştirilmesi için temaslarda bulunacak.

Gürbüz Doğu Timor Başbakanı Rui Maria De Araujo ve Dışişleri Bakanı Hernani Coelho ile de görüşecek

Yorumlar