Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Müftüoğlu:

- "Kıbrıs Türk tarafı ve Kıbrıs Rum tarafı arasında, BM gözetiminde 20-21 Kasım 2016 tarihlerinde İsviçre-Mont Pelerin’de gerçekleştirilen yoğunlaştırılmış görüşmelerden Kıbrıs Türk tarafının tüm iyi niyetli çabalarına rağmen, maalesef sonuç alınamamıştır"

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Müftüoğlu:

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, İsviçre'deki Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, Kıbrıs Türk tarafının tüm iyi niyetli çabalarına rağmen, sonuç alınamadığını bildirdi.

Sözcü Müftüoğlu, Kıbrıs konusunda İsviçre'de yapılan görüşmelere dair yöneltilen bir soruya karşılık, "Kıbrıs Türk tarafı ve Kıbrıs Rum tarafı arasında, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde 20-21 Kasım 2016'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında gerçekleştirilen yoğunlaştırılmış görüşmelerden Kıbrıs Türk tarafının tüm iyi niyetli çabalarına rağmen maalesef sonuç alınamadı." yanıtını verdi.

Müftüoğlu, "Sürecin bu kritik aşamasında çok değerli bir fırsatın kaçırılmış olduğunu düşünüyoruz. Gelinen bu noktada, Kıbrıs Türk tarafıyla ayrıntılı bir durum değerlendirmesi yapılacaktır. Garantörlerin de katılımıyla gerçekleştirilecek 5'li Konferansın tarihinin gecikmeksizin belirlenmesinde ve bu arada görüşmelerin devamında fayda görülmektedir. Türkiye'nin Kıbrıs meselesine yaşayabilir bir çözüm bulunması yönündeki kararlılığı sürmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

BM, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yapılan müzakerelerde son turun önünü açacak toprak düzenlemesi konusunda uzlaşma sağlanamadığını açıklamıştı.

BM'den yapılan yazılı açıklamada, "Liderler (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis), üst düzey çaba göstermesine rağmen, müzakerelerdeki son turun önünü açacak toprak düzenlemesi konusunda uzlaşma sağlayamadı." ifadesi kullanılmıştı.

Açıklamada, iki tarafın, Kıbrıs'a dönerek sorunun çözümünü derinlemesine düşünme kararı verdiği bilgisi de paylaşılmıştı.

Yorumlar