Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hindistan'da (2)

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hindistan'a resmi ziyareti kapsamında çeşitli görüşmelerde bulundu - Çavuşoğlu: - "15 Temmuz akşamı Türkiye'deki darbe girişiminin hemen arkasından biz Hindistan'dan çok güçlü bir destek gördük. Yaptıkları açıklamalarla Türkiye’ye, Türk demokrasisine ve Türkiye’de demokratik seçimle iş başına gelmiş iktidara güçlü destek verdiler"

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hindistan'da (2)

YENİ DELHİ (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz akşamı darbe girişiminin hemen arkasından Hindistan'dan çok güçlü bir destek gördüklerini belirterek, "Yaptıkları açıklamalarla Türkiye’ye, Türk demokrasisine ve Türkiye’de demokratik seçimle iş başına gelmiş iktidara güçlü destek verdiler." dedi.

Hindistan'a yaptığı resmi ziyaret kapsamında Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj ile görüşen Çavuşoğlu, daha sonra AA ve TRT muhabirlerine değerlendirmelerde bulundu.

Hindistan’a 2008 yılından sonra ilk defa dışişleri bakanı düzeyinde resmi ziyarette bulunduklarını ifade eden Çavuşoğlu, görüşmede ikili siyasi ve ticari ilişkilerin konuşulduğunu bildirdi. Çavuşoğlu, muhataplarıyla enerji ve uzay konularında işbirliğini de görüştüklerini belirterek, “Biz çok değerli milletvekilimiz Türkiye-Hindistan Dostluk Grubu Başkanı Gökçen Özdoğan Enç ile geldik. Biz parlamentolar arası işbirliğini de bundan sonra güçlendirmek istiyoruz. Aynı kararlılık Hindistan’da da var. Onlardan da dostluk grubunu bir an evvel tekrar kurmalarını rica ettik." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki güvenlik ve istihbarat işbirliğinin iyi düzeyde olduğunu söyledi.

Son dönemde iki tarafın da birbirine ilgisiyle beraber karşılıklı turist sayısının arttığını dile getiren Çavuşoğlu, bu kapsamda Türk Hava Yolları’nın Hindistan’daki uçuş sayısının ve noktalarının artırılmasının da görüşmede ele alındığını anlattı.

Türkiye ve Hindistan’ın birçok konuda ortak vizyon sahibi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Ciddi bir potansiyel var, bu potansiyeli iyi kullanmamız lazım. Harekete geçirmemiz lazım ki ilişkilerimiz bugünkü durumdan çok daha iyi noktaya gelsin. Bunun için çaba sarf edeceğiz.” dedi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 7,5 milyar dolar olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Hindistan’la ilişkilerin şu anki düzeyinin mevcut potansiyeli yansıtmadığının da altını çizdi.

- Bölgesel konular da ele alındı

Çavuşoğlu, görüşmede iki ülkenin bölgesel konularının yanı sıra Suriye, Irak, Yemen, Türkiye ve Rusya'nın ilişkilerinin normalleştirilmesi ve İsrail'le varılan mutabakatın da değerlendirildiğine dikkati çekti. İki ülke arasında karşılıklı ziyaretlerin düzenleneceğini belirten Çavuşoğlu, G-20 kapsamında da ülke liderlerinin bir araya geleceği bilgisini verdi.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün başarısız darbe girişiminin hemen arkasından Hindistan’dan çok güçlü bir destek gördüklerini dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Yaptıkları açıklamalarla Türkiye’ye, Türk demokrasisine ve Türkiye’de demokratik seçimle iş başına gelmiş iktidara güçlü destek verdiler. Bugün bu desteklerini bir kez daha teyit ettiler. Biz de kendilerine teşekkür ettik. Bu terör örgütü hakkında detaylı bilgi de verdik. Onlar da herkes de biliyor ki bu darbe girişiminin arkasında Fetullahçı Terör Örgütü ve Fetullah Gülen var.”

Çavuşoğlu, daha sonra Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Hamid Ensari ile de basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

(Bitti)

Yorumlar