Çad'ın devrik lideri Habre'nin yargılanması

- Habre’nin avukatları, devrik liderin "insanlığa karşı suç" ve "savaş suçu" işlemekten aldığı ömür boyu hapis cezasını temyiz etti

Google Haberlere Abone ol
Çad'ın devrik lideri Habre'nin yargılanması

DAKAR (AA) - Senegal'in başkenti Dakar'daki Olağanüstü Afrika Mahkemesince "Görev yaptığı dönemde binlerce kişinin öldürülmesi, kaybolması ve işkenceye uğramasında sorumluluğu bulunduğu" gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılan eski Çad Devlet Başkanı Hissene Habre hakkındaki karar temyiz edildi.

Habre’nin avukatlarından Munir Ballal, Olağanüstü Afrika Mahkemesine temyiz başvurusunda bulunduklarını bildirdi.

Olağanüstü Afrika Mahkemesinin sözcüsü Marcel Mendy, ağustos ayında kurulması beklenen temyize bakacak mahkemeye, Çad, Senegal ya da Afrika Birliğinden denetçilik görevinde bulunmayan bir yargıcın başkanlık edeceğini söyledi.

Mendy, 31 Temmuz'a kadar 4 bini aşkın mağdurun tazminat davası açmasını beklediklerini de dile getirdi.

Senegal'in başkenti Dakar'daki Olağanüstü Afrika Mahkemesi, Çad'da devlet başkanı olarak görev yaptığı 1982-1990 yıllarında "binlerce kişinin öldürülmesi, kaybolması ve işkenceye uğramasından" sorumlu tutulan devrik lider Hissene Habre'nin ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasına karar vermişti.

Sığındığı Dakar'da 2013 yılında tutuklanan ve 20 Temmuz 2015'te ilk kez hakim karşısına çıkarılan Habre, duruşmaya güvenlik güçlerinin zoruyla getirilmiş, mağdurların ifadelerini ve yöneltilen suçlamaları kabul etmemişti.

Çad Ulusal Tahkikat Komisyonunca 1992'de başlatılan soruşturmada, ülkede işlenen insan hakları ihlallerinden Habre'nin, 26 Ocak 1983'te çıkardığı yasa ile kurduğu "Belgeleme ve Güvenlik Müdürlüğü"nün sorumlu olduğu açıklanmıştı.


Yorumlar