Bulgaristan’da GDAÜ toplantısı

-Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru: - “Bulgaristan bizim komşu ülkemiz. Biz çok uzun yıllardır Bulgaristan ile çok yakın ilişkiler içerisindeyiz. Siyasi ilişkilerimiz, ekonomik ilişkilerimiz oldukça iyi bir düzlemde devam ediyor” - Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mitov: - “Bulgaristan, AB ile Türkiye arasında geri kabul anlaşmasını onay protokolünü imzalayan ilk ülke oldu. Fırsattan istifade, bizim (Türk) komşu ve dostlarımıza teşekkür etmek isterim”

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan’da GDAÜ toplantısı

SOFYA (AA) - Kuruluşunun 20. yıldönümünü kutlayan Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ), başkent Sofya’nın doğusundaki Pravets kentinde Dışişleri Bakanları düzeyinde bir toplantı yaptı.

Batı Balkanların AB'ye katılım süreci, Güneydoğu Avrupa Ülkelerindeki yasa dışı göç başta olmak üzere birçok ortak sorunun ele alındığı toplantıda Bulgaristan’ın 30 Haziran'da tamamlanacak GDAÜ Dönem Başkanlığı Hırvatistan’a devredildi. Pravets’te ayrıca, GDAÜ İşbirliği Konseyi Toplantısı da düzenlendi.

Toplantının oturum başkanlığını yapan Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, GDAÜ’nün ana önceliklerinin üye ülkelerinin karşılıklı ulaştırma ve enerji bağlantıların kurulması, göç sorunu ve sığınmacı akınıyla baş edebilme çabaları ile medya ve ifade özgürlüğü olduğunu aktardı.

Bulgaristan’ın bölgenin AB kurumları ile işbirliğini geliştirme sürecini desteklediğine işaret eden Mitov, “Ülkemiz, Batı Balkanlar için AB üyeliğinin dışında başka bir gelecek görmüyor” dedi.

- "AB için önemli olan dış sınırlarını kontrol edebilmesi"

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin GDAÜ'nün önemli bir parçasını oluşturulduğunu belirterek şöyle konuştu:

"GDAÜ ve iyi komşuluk bizim için olağanüstü önem taşır. Türkiye bu sürece aktif olarak katılıyor. Maalesef son dönemde yapılan görüşmelerin büyük bir bölümü göç meselesine odaklanmış bulunuyor. Tabii ki bu görüşmeler daha ziyade AB-Türkiye formatında yapılıyor.”

Mitov, Türkiye ile AB arasındaki geri kabul anlaşmasından memnuniyet duyduklarını ve alınan sonuçların gözle görülebildiğini aktararak şunları söyledi:

“Umarım uygulaması da devam edecektir. Her türlü risk ve olanakları değerlendirmek gerekiyor ancak burada AB için önemli olan dış sınırlarını kontrol edebilmesi. Bu alanda özellikle göç baskısına en çok maruz kalan bölümleri göz önünde bulundurarak, dış sınırların güvenlik yönetimine ilişkin hiçbir çabayı esirgemememiz gerekiyor. Üzerinde çalıştığımız ikinci önemli konu ise şu ki yasa dışı insan trafiğini yapan kişilere karşı sert ve acımasız bir mücadele vermemiz gerekiyor. Bu konu bölgemizde, Güneydoğu Avrupa’da, bizim önümüzde zorunlu bir görev olarak duruyor. Ülkelerimizin arasında gerekli işbirliğini yaparak bu kişilerin üçüncü ülkelerindeki kaçakçılık ağlarının imza etmemiz gerekiyor. Tabii ki sınır dışı etme ve geri kabul politikaları ile ilgili de çalışmalar önemlidir.”

Bulgaristan'ın, AB ile Türkiye arasındaki geri kabul anlaşmasını onay protokolünü imzalayan ilk ülke olduğuna dikkati çeken Mitov, “Fırsattan istifade, bizim (Türk) komşu ve dostlarımıza teşekkür etmek isterim. Türkiye için AB vizelerinin kaldırılmasına doğru gidiliyorsa uygulanacak 72 faslının bir parçası da budur” dedi.

- "Türkiye Balkanların en önemli ülkelerinden"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, toplantıya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Biz bu sürece çok büyük önem veriyoruz çünkü Türkiye Balkanların en önemli ülkelerinden bir tanesi. Bu toplantılar vesilesiyle 6 aylık çalışmalarımızı tanıtma fırsatı bulacağız” dedi.

GDAÜ kapsamındaki bölgesel işbirliği çalışmalarını yakından takip ettiklerini aktaran Koru, ekonomi, ulaştırma, teknoloji alanında Balkan ülkelerinin arasında işbirliği projelerin yapıldığını ve hayata geçirildiklerini ifade etti.

Bu tür toplantıların Balkan ülkelerini birbirine daha da yaklaştırdığını vurgulayan Koru, Bulgaristan-Türkiye ilişkilerine ilişkin şunları kaydetti:

“Bulgaristan bizim komşu ülkemiz. Biz çok uzun yıllardır Bulgaristan ile çok yakın ilişkiler içerisindeyiz. Siyasi ilişkilerimiz, ekonomik ilişkilerimiz oldukça iyi bir düzlemde devam ediyor. Dolayısıyla herhangi bir sorun çıktığı zamanda çok rahat bir şekilde Bulgaristan yetkilileri ile bir araya gelip konuşabilir ve çözebiliriz. Şu anda önemli bir sorun yaşadığımızı da düşünmüyorum.”

- Borisov, Kotzias'ı kabul etti

Bu arada Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, toplantıya gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’ı kabul ederek iki ülkenin doğalgaz boru hatlarını birbirine bağlayacak hattın inşaatını konuştu.

Borisov, AB’nin doğalgaz aktarım hatlarının çeşitlendirilmesine değer verdiğini belirterek başta Yunanistan olmak üzere komşu ülkeler ile boru bağlantıları inşaatına öncelik tanındığını söyledi. Borisov, “Bu, sadece Bulgaristan ve Yunanistan için değil, tüm Güneydoğu Avrupa için stratejik bir projedir.” dedi.

Borisov, Bulgaristan’ın sığınmacı akınından dolayı en çok etkilenen Macaristan, Yunanistan ve Makedonya gibi ülkelere yardım çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.

Mayısta Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan, polis ve gümrük işbirliği anlaşmasının değerinin altını çizen Borisov, Bulgaristan sınırlarına yönelik göç baskısının azaldığını, kaçak yoldan girenlerin hızlıca iade edildiklerini de söyledi.

Yorumlar