Brezilya'daki yolsuzluk soruşturması

- Bazı üst düzey siyasetçilerin tutuklanması istendi

Google Haberlere Abone ol
Brezilya'daki yolsuzluk soruşturması

SANTO DOMINGO (AA) - Brezilya'da Petrobras yolsuzluk soruşturmasını engelledikleri gerekçesiyle 4 üst düzey siyasetçinin tutuklanması talep edildi.

Yerel medyada yer alan habere göre, Savcı Rodrigo Janot, Yüksek Mahkeme'den, eski Brezilya Devlet Başkanı Jose Sarney, eski Planlama Bakanı Romero Juca, Meclisin Üst Kanadında görev yapan Renan Calheiros, eski Temsilciler Meclisi Başkanı Eduardo Cunha'nın tutuklanmasını istedi.

Yüksek Mahkeme yargıçlarının kararlarını, 1 haftada açıklaması bekleniyor.

Petrobras'taki yolsuzluk soruşturmasında adı geçen Juca'nın, eski senatör ve yakın zamana kadar devlete ait petrol şirketi Transpetro'nun yöneticiliğini yapan Sergio Machado'yla mart ayında evinde yaptığı telefon görüşmesinin kayıtları, haftalar önce basına sızdırılmıştı.

Kayıtlarda, soruşturmayı durdurmanın en iyi yolunun Rousseff'i suçlamak olduğunu söyleyen ve soruşturmada muhalefetteki kilit isimlere de sıra geleceğini ifade eden Juca, daha sonra istifa etmişti.

Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Cunha, görevini devlete ait Petrobras şirketiyle ilgili yolsuzluk soruşturmasını saklamak için kullandığı gerekçesiyle 5 Mayıs'ta geçici olarak görevden alınmıştı. Devlet Başkanı Dilma Rousseff, yardımcısı Michel Temer ve Cunha'yı görevden alınması için kendisine komplo kurmakla suçlamıştı.

Devlet Başkanı Rousseff'in 12 Mayıs'ta geçici olarak görevden alınmasının ardından yardımcısı Temer, Devlet Başkanlığına getirilmişti.

Rousseff, 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yürüttüğü sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddialarıyla karşı karşıya bulunuyor.

Yorumlar