Brezilya'daki barajın çökmesi

- Barajın çökmesinden sorumlu tutulan 22 kişi hakim karşısına çıkacak

Google Haberlere Abone ol
Brezilya'daki barajın çökmesi

SAO PAULO (AA) - Brezilya'nın Minas Gelais eyaletindeki Mariana bölgesinde geçen yıl çöken barajla ilgili 22 kişi hakkında dava açıldı.

Yargıç Jacques de Queiroz Ferreira, geçen ay Minas Gerais savcıları tarafından hazırlanan iddianameyle ilgili davanın görülmesine onay verdi.

Brezilya maden şirketi Samarco ve Vale ile Avustralya'nın BHP Billiton şirketlerinin yöneticilerinin yanı sıra çoğu Brezilyalı, Amerikalı, Avustralyalı ve İngiliz çalışan, Brezilya'nın en kötü çevre felaketinin yaşanmasına sebep olmakla suçlanıyor.

Üç şirket, haklarındaki iddiaları reddediyor.

Brezilya'nın Vale ve Avustralya'nın BHP Billiton grupları tarafından ortak işletilen Samarco Şirketi'ne ait demir cevheri madeninin sudan korunması için inşa edilen barajın çökmesi sonucu sular altında kalan Bento Rodrigues kasabasında 150 ev yıkılmıştı.

Barajın çökmesiyle 11 kişi yaşamını yitirmiş, kaybolan 12 kişiyi arama kurtarma çalışmaları durdurulmuştu.

Brezilya Çevre Bakanı Izabella Teixeira, Samarco Şirketi'nin işlettiği demir cevheri madeninin atık sularını tutan barajın çökmesinin ardından zehirli atıkların Rio Doce Nehri'ne karıştığını belirtmişti.

Yaklaşık 500 kilometre boyunca akan zehirli suların Atlas Okyanusu'na ulaştığını kaydeden Teixeira, barajın çöktüğü Minas Gerais eyaletinde en az 900 hektar doğal bitki örtüsünün yok olduğunu ifade etmişti.

Yorumlar