BM Genel Sekreter seçimi

- BM Güvenlik Konseyi, yeni Genel Sekreteri belirleme süreci kapsamında 4. temayül yoklamasını yaptı - Oylamada eski Portekiz Başbakanı Guterres,12 ülkenin desteğiyle dördüncü kez ilk sırada yer aldı

Google Haberlere Abone ol
BM Genel Sekreter seçimi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Güvenlik Konseyi, 1 Ocak 2017'de göreve başlayacak yeni BM Genel Sekreterini belirleme süreci kapsamında 4. temayül yoklamasını gerçekleştirdi.

Kapalı oturumda yapılan oylamanın ardından gazetecilere açıklama yapan Rusya'nın BM Daimi Temsilci Vitaly Churkin, Konsey başkanlığını Yeni Zelanda'nın yürüttüğünü ancak bu ülkeden genel sekreter adayı olduğu için temayül yoklamasına kendisinin başkanlık ettiğini aktardı.

Churkin, 4. oylamanın sonuçlarını ülke temsilcilikleri aracılığıyla adaylara ileteceklerini ancak sonuçları kamuoyuyla ve BM Genel Kurulu ile paylaşmayacaklarını söyledi.

BM Genel Kurulu Başkanı Mogens Lykketoft, daha önce yaptığı açıklamada sonuçların kendileriyle paylaşılmamasına tepki göstererek "Seçimin şeffaf olması için mücadele ediyoruz ancak temayül yoklamalarının sonuçlarını basından öğreniyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

- Guterres yine ilk sırada yer aldı

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, daha önceki 3 oylamada olduğu gibi eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres en fazla üyenin desteğini alan aday oldu.

Guterres 15 üyeli Konsey'de 12 ülkenin desteğini alırken 2 ülke kendisi için olumsuz, 1 ülke ise çekimser oy kullandı. Üçüncü oylamada Guterres 11 ülkenin desteğini alabilmişti.

Oylamada Slovakya'dan Miroslav Lajcak geçen oylamada olduğu gibi yine ikinci sırada yer aldı. Lajcak'a 10 lehte, 4 aleyhte ve bir çekimser oy çıktı.

Lajcak'ı 9 ülkenin desteği ile Sırp Vuk Jeremic ve 8 ülkenin desteklediği Makedonya'dan Srgjian Kerim takip etti.

Oylamada her ülke 10 aday için de olumlu, olumsuz veya çekimser oy kullandı.

Daha önceki temayül yoklamalarında düşük oy alan Hırvat Vesna Pusic ile Karadağ'dan İgor Luksic yarıştan çekilmişti.

- 10 aday yarışıyor

Genel Sekreterlik için halen 5'i kadın 10 aday yarışıyor. BM Güvenlik Konseyi seçeceği adayı onay için BM Genel Kurulu'na gönderecek. Gönderilen aday, oyların üçte ikisini alırsa yeni genel sekreter seçilmiş olacak.

BM Güvenlik Konseyi, Genel Kurul'a göndereceği adayı belirlemek için anlaşma sağladığında resmi oylama yapacak. Bu adayın belirlenmesi için en az 9 üyenin lehte oy kullanması ve veto yetkisi olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın bu adayı veto etmemesi gerekiyor.

BMGK'nın üzerinde anlaşmaya vardığı adayı Ekim ya da Kasım ayında BM Genel Kurulu'na göndermesi bekleniyor.

Mevcut Genel Sekreter Ban Ki-mun'un görev süresi 31 Aralık'ta sona erecek. Ban, beşer yıllık iki dönemden toplam 10 yıl görev yapmış olacak.

Yorumlar