Belçika basını FETÖ'nün darbe girişimindeki rolünü sorguluyor

- Belçika kamu televizyonu RTBF: - "Fethullah Gülen bu darbe girişimi ile bağlantısını yalanlasa da, Ankara'nın suçlamaları nedeniyle, bu konudaki şüphe hala var, hala sürüyor" - De Standaard gazetesi, Belçika'da FETÖ ile bağlantılı kurumlar ve derneklerin listesini yayımladı

Google Haberlere Abone ol
Belçika basını FETÖ'nün darbe girişimindeki rolünü sorguluyor

BRÜKSEL (AA) - Belçika basını, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in darbe girişimini kınasa da, bağlantısına dair şüphelerin giderilmediğini belirtirken, ülkedeki FETÖ ile bağlantılı kurum ve derneklerin listesi yayımlandı.

Belçika kamu televizyonu RTBF, Türkiye'deki darbe girişimin ardından FETÖ ile bağlantılı çatı kuruluş Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (FEDACTIO) üyesi Hüseyin Çakmak ile röportaj yaptı.

FEDACTIO'nun FETÖ ile bağlantısı ile ilgili bir soruya, "ne evet, ne de hayır" yanıtını veren Hüseyin Çakmak, "Bu grup, Fethullah Gülen'in fikirlerini paylaşanlardan oluşuyor. Ancak FEDACTIO, Gülen hareketinin bir parçası olduğunu iddia etmiyor. Bununla beraber, Belçika'daki Türk toplumu, federasyonumuzun derneklerinde faaliyet gösteren bir çok kişinin Gülen'in görüşlerinden etkilendiğini ve aynı görüşleri paylaştığını biliyor." dedi.

- "Şüphe hala sürüyor"

Haberde, FEDACTIO'nun FETÖ elebaşı ile bağına ilişkin belirsizliğin, farklı değerlendirmelere neden olduğu ifade edilerek, "FEDACTIO, Türkiye'deki darbe girişimini kınasa da, Fethullah Gülen darbe girişimi ile bağlantısını yalanlasa da, Ankara'nın suçlamaları nedeniyle, bu konudaki şüphe hala var, hala sürüyor." ifadesi kullanıldı.

- Belçika gazetesi liste verdi

Öte yandan Flamanca yayın yapan De Standaard gazetesi, Belçika'da FETÖ ile bağlantılı kurum ve derneklerin listesini, "Gülen'den ilham alan kurumlar ağı" başlığı altında yayımladı.

Bunlar, haberde kategorilerine göre şöyle sıralandı:

Diyalog, sanat ve kültür dernekleri: Flaman Kültürlerarası Merkez (Vlaams Intercultureel Centrum), Belçika Türk Dostluk Derneği (BELTUD), Cedicow Derneği, Le Pont Kültür Merkezi, Diyalog Platform

Medya: Zaman Vandaag

Kadın Dernekleri: Turquoise Derneği, Golden Rose Derneği, Koza Derneği, Damla Derneği, Inspiration Derneği

Gençlik Dernekleri: Flaman Olimpiyat Derneği (VOV), Frankofon Olimpiyat Derneği (Francolympiades), For Youth Derneği

Öğretmen Dernekleri: İslam Dersi Öğretmenleri Derneği (VLERIG)

Toplum Merkezleri: Vuslat Derneği

Yardım Kuruluşları: KYM International Derneği

Ders Merkezleri: Academie, Compass, Gouden Meridiaan, Tempus, De Oase, Prisma, La Tulipe, Poorten-Bruggen

Öğrenci Dernekleri: Belçika Öğrenci Platformu

Veli Dernekleri: Belçika Türk Veliler Birliği (Turkse Oudervereniging van Belgie)

İş Ağı: Avrupa Profesyoneller Ağı (EPN)

Okullar: Ecole Des Etoiles, Lucerna Koleji

İş dernekleri: Belçika Aktif İşadamları Federasyonu (BETİAD), Küçük ve Orta Ölçekli İşadamları Derneği (UNİEKON), TUSKON, Türk İş Dünyası Konfederasyonu (UNİTEE)

Öte yandan Belçika'da bir Türk'ün evi, FETÖ ile bağlantılı bazı iş yerleri ve derneklerin isimlerini sosyal medya hesabında yayımladığı için geçen hafta polis tarafından basılmıştı.


Yorumlar