Batı Şeria'daki Mehd Kilisesi sürgünü

- İsrail'in Beytullahim'deki Mehd Kilisesi kuşatmasının ardından Gazze'ye gönderdiği Filistinliler yıllardır maruz kaldıkları sürgün hayatını protesto için gösteri düzenledi

Google Haberlere Abone ol
Batı Şeria'daki Mehd Kilisesi sürgünü

GAZZE (AA) - Batı Şeria'nın Beytullahim kentindeki Mehd Kilisesi'nde 2002'de yaşanan olaylar sırasında İsrail tarafından 39 gün kilisede kuşatma altında tutulduktan sonra Gazze'ye gönderilen Filistinliler, yıllardır maruz kaldıkları sürgün hayatını protesto için gösteri düzenledi.

Gazze'nin batısındaki UNSCO binası önünde toplanan onlarca Filistinli, yıllar önce sürgün edildikleri Beytullahim'e dönmek istediklerini belirtti. Üzerinde "Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a Mehd Kilisesi sürgünlerinin geri dönüşü için harekete geçmesini istiyoruz" yazılı dövizler taşıyan göstericiler, yaşadıkları sıkıntıları dile getiren bir mektubu UNSCO yetkililerine teslim etti.

Grup adına konuşan Mueyyed el-Cenazera, "Beytullahim'de yaşanan katliam ve katliamın ardından sağ kalanlardan 26 kişinin Gazze'ye, 12 kişinin de Avrupa ülkelerine sürgüne gönderilmesinin üzerinden tam 15 yıl geçti. Gazze'ye gönderilen Filistinliler olarak yeniden Beytullahim'e dönme talebimizi dile getirmek için buradayız." dedi.

Abbas'tan yaşadıkları sıkıntıya çözüm bulmasını istediklerini ifade eden Cenazera, uluslararası toplum, insan hakları örgütleri ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ni de bu sorunun çözümü için İsrail'e baskı yapmaya çağırdı.

İsrail 2002 yılında bölgede yaşanan olayların ardından yaklaşık 200 Filistinlinin sığındığı Mehd (Doğuş) Kilisesi'ni 39 gün boyunca kuşatma altında tutmuş daha sonra 10 Mayıs günü Filistin yönetimiyle varılan anlaşma uyarınca, kilisede bulunan Filistinlierden 38'inin Avrupa ve Gazze Şeridi'ne sürülmesi karşılığında, kiliseye sığınan Filistinlilerin güvenli bir şekilde çıkmasına izin vermişti.

Yorumlar