"Batı Sahra"nın Afrika Birliği üyeliği

- Afrika Birliği'ne mensup 28 ülke, "Batı Sahra Cumhuriyeti"nin birlikteki üyeliğinin askıya alınmasını talep etti

Google Haberlere Abone ol
"Batı Sahra"nın Afrika Birliği üyeliği

RABAT (AA) - Afrika Birliği'ndeki 28 ülkenin, "Batı Sahra Cumhuriyeti"nin birlikteki üyeliğinin askıya alınmasını istediği bildirildi.

Fas Resmi Haber Ajansı MAP, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba'nın, Polisario Cephesi tarafından ilan edilen "Batı Sahra Cumhuriyeti"nin Afrika Birliği üyeliğinin askıya alınmasını öngören talebi, 28 Afrika ülkesi adına birliğe sunduğunu ifade etti.

Söz konusu ülkelerin, bu talebi, Batı Sahra meselesinde nihai bir çözüme ulaşmak amacıyla birliğin çalışmalarına katkı sağlamak için sundukları kaydedildi.

Fas'ın 32 yıl aradan sonra Afrika Birliğine dönmesi kararını memnuniyetle karşıladıklarını ve Fas'ın üyeliğinin en kısa sürede aktif hale getirilmesi için çaba sarf edeceklerini aktaran ülkeler, Afrika Birliği'nin "Batı Sahra Cumhuriyeti"ni üyeliğe kabulü sırasında içinde bulunduğu özel durumun idrakinde olduklarını vurguladı.

"Batı Sahra Cumhuriyeti"nin üyeliğinin askıya alınmasını talep eden ülkeler arasında, Benin, Burkina Faso, Burundi, Yeşil Burun Adaları, Komorlar, Kongo, Fildişi Sahili, Cibuti, Eritre, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Ekvator Ginesi, Liberya, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, São Tomé ve Príncipe, Senegal, Seyşeller, Sierra Leone, Somali, Sudan, Svaziland, Togo ve Zambiya'nın yer aldığı ifade edildi.

Polisario Örgütü'nün "Batı Sahra Cumhuriyeti" olarak Afrika Birliği’ne üye olmasından sonra 1984 yılında birlikten çekilme kararı alan Fas, 32 yıl aradan sonda dün Afrika Birliği üyeliğine tekrar döneceğini açıklamıştı.

Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına ilhakının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında gerginlik başlamıştı. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürmüştü.

Polisario Cephesi, 1991 yılında BM'nin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütmüştü. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.

Yorumlar