Başbakan Yıldırım ATV-A Haber ortak yayınında: (3)

- "(Askeri birliklerin şehir dışına çıkarılması) Halka tehdit olmayacak her türlü tedbiri alacağız, her türlü kontrol mekanizmasını hayata geçireceğiz. Bu süreç, yaşanan bir dizi hatanın, bir dizi zaafların ortaya çıkması ve bunlara yönelik tedbirlerin alınması sürecidir" - "Askeri Şura'yı 28 Temmuz'a aldık ve burada yapacağız, belki de Cumhuriyet tarihinde bir ilk. Askeri Şura'yı Başbakanlıkta, Çankaya Köşkü yerleşkesinde yapacağız" - "Burada sadece terfiler, tayinler vesaire konuşulmayacak, aynı zamanda 15 Temmuz'da ülkemizin yaşadığı başarısız, silahlı darbe ve onun sebepleri, sonuçlarını da konuşacağız"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yıldırım ATV-A Haber ortak yayınında: (3)

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, askeri birliklerin şehir dışına çıkarılması ile ilgili "Halka tehdit olmayacak her türlü tedbiri alacağız, her türlü kontrol mekanizmasını hayata geçireceğiz. Bu süreç, yaşanan bir dizi hatanın, bir dizi zaafların ortaya çıkması ve bunlara yönelik tedbirlerin alınması sürecidir." dedi.

Yıldırım, A Haber ve ATV ortak yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın darbe girişimi gecesi İstanbul'a gelerek halka hitap ettiğini ve milletin yüreğini ferahlattığını dile getiren Yıldırım, vatandaşların o sırada hala tehdidin bitip bitmediği konusunda net bir bilgiye sahip olmadığını belirtti.

Yıldırım, yaşananları, "Biz büyük oranda püskürtüldüğünü biliyoruz ama hala oradan, buradan tacizler, saldırılar oluyor, sokağa tam hakim değiliz, çünkü asker bizim elimizde değil. Sadece elimizde polisler var, özel kuvvet var. Ama bizim, onların hesap edemediği çok büyük bir gücümüz var, vatandaş. Meydanlara indi, gözünü kırpmadan onların kurşunlarına karşı geldi, tankların altına yattı, üstüne çıktı, tankların kafesine çıktı, onları aşağı aldı. Bu iman, bu inanç ülkesine, memleketinin geleceğine olan bu güven vatandaştaki hakikaten takdire şayan." şeklinde anlattı.

- "Sonuç ortada..."

"Bu zorlu dönemeçte, istihbarat teşkilatı ve Genelkurmay'ın nasıl bir sınav verdiğine" ilişkin soruya Yıldırım, şu cevabı verdi:

"Şu kadar talimatnameden bahsediyoruz, bir buçuk santimetre kalınlığında. Bu bir dakikada hazırlanır mı? Bütün birliklere, hangi ile kim sıkıyönetim komutanı olacak, hangi ile kim belediye başkanı olacak, sıkıyönetim mahkemelerinin başkanları kim olacak? Bir ton emir. Karargahta sorumlu generaller kimler olacak, kara kuvvetleri, deniz kuvvetleri, hava kuvvetleri, genelkurmay hepsini inceden inceye çalışmışlar. Ama sonuç ortada...

Ben olanları anlatıyorum, bunun yorumunu da vatandaş yapsın. Burada kamuoyuna yansıdı, istihbarat, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı bundan bir vesile, bir ihbarla haberi olmuş ve bu haberin üzerine Genelkurmay Başkanına bu bilgiyi aktarmış. Genelkurmay Başkanı bununla ilgili gerekli talimatları vermiş, 'böyle böyle tehlikeler var dikkat edin' diye. Hatta yetmemiş Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı da gitmiş oraya bir, iki saat de beraber çalışmış, bütün bunlara rağmen önlem alınamamış, üstüne üstlük de kuvvet komutanlarının tamamını, Genelkurmay Başkanını da derdest ederek, Akıncı'ya götürmüşler. Bu tarafı rahatız edici bir şey ama oldu."

- "Onun cevabını ben de arıyorum"

"Size niye haber verilemedi?" sorusuna Yıldırım, "Onun cevabını ben de arıyorum. Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı bana bağlıdır. Cumhurbaşkanımıza sürekli her şeyi haber verir, 24 saat 7 gün. Ama maalesef bizim süreçten haberimiz olmadı, işin özeti bu." karşılığını verdi.

Başbakan Yıldırım, "MİT ve Genelkurmay'dan yeniden yapılanma ve görevden almalar bekleniyor mu?" sorusu üzerine "Bütün bunlar bizim için büyük bir sınavdır, çok büyük bir musibettir. Bundan çıkarmamız gereken dersler var. Her şeyi yeni baştan almamız lazım. 'Bir daha böyle hiç başımıza gelmez' diye düşünecek halimiz yok. Her şeyi, Genelkurmay'daki yapılanma, nasıl yapılanma? Bu tanklar canı istediği zaman dışarı nasıl çıkıyor, çıkmaması lazım. Bunların şehrin ortasında olma ihtiyacı var mı, tehdit oluşturuyor mu, oluşturmuyor mu? Bu havaalanlarındaki uçak, her aklına esen bir pilot kalktı geldi İstanbul'u bombaladı, Ankara'yı bombaladı, cinnet getirdi, buna karşı bir tedbir var mı? Bunların hepsinin gözden geçirilmesi lazım." değerlendirmesini yaptı.

- "Halka tehdit olmayacak her türlü tedbiri alacağız"

"Askeri birlikler şehir dışına mı çıkarılacak?" sorusu üzerine Yıldırım, "Gayet tabi. Halka tehdit olmayacak her türlü tedbir alacağız, her türlü kontrol mekanizmasını hayata geçireceğiz. Bu süreç yaşanan bir dizi hatanın, bir dizi zaafların ortaya çıkması ve bunlara yönelik tedbirlerin alınması sürecidir. Bu işin bir tarafı. İstihbarat tarafında neler var, hangi sorunlar var, bunları birer birer ele alacağız, masaya yatıracağız ve bir daha Türkiye bir yandan bölücü terörle mücadele ediyor, güneydeki sınırlarını korumak için var gücüyle çalışıyor. Bütün bu kadar bu konularla meşgulken bir de ülkemizin güvenliğine, vatandaşımızın huzuruna yönelik bu tür aptalca girişimlere de asla ve asla tahammülümüz olamaz, buna izin veremeyiz." diye konuştu.

"Askeri birlikler, meskun mekanların, şehir merkezlerinin dışarısına mı çıkarılacak?" sorusuna Yıldırım, "Bunlarla sınırlı değil. Bunlar var. Bunun dışında da çok köklü tedbirlerimiz olacak. Bunun neler olduğunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz." yanıtını verdi.

- "Cumhuriyet tarihinde bir ilk"

Başbakan Yıldırım, Genelkurmay Başkanlığı ve MİT'te görevden almalar olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, "Askeri Şura var. Askeri Şura'yı 28 Temmuz'a aldık ve burada yapacağız, belki de Cumhuriyet tarihinde bir ilk. Askeri Şura'yı Başbakanlıkta Çankaya Köşkü yerleşkesinde yapacağız." dedi.

"Niçin, Genelkurmay güvenli mi değil?" sorusuna Yıldırım, "Hayır, o anlamda değil. Biz teklif ettik. Nasıl olsa bu başbakanın başkanlığında toplanan bir kuruldur. O halde bunu Başbakanlık'ta bu sefer yapalım dedik, makul görüldü. Sayın Cumhurbaşkanımız da vardı, orada teklif ettik, kabul gördü. Burada yapacağız." karşılığını verdi.

Yıldırım, 28 Temmuz'da yapılacak YAŞ toplantısının diğer şuralardan farklı olacağını vurgulayarak, "Burada sadece terfiler, tayinler vesaire konuşulmayacak aynı zamanda 15 Temmuz'da ülkemizin yaşadığı başarısız, silahlı darbe ve onun sebepleri, sonuçlarını da konuşacağız. Büyük bir şeffaflıkla bunlar konuşulacak. Nerede hata yapıldı, düzeltici çalışmalarımız neler olmalı, bir daha böyle sorunlarla karşılaşmamak için hangi tedbirleri almalıyız? Bunları enine boyuna konuşacağız." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Yorumlar