Ban Ki-mun Prens Selman ile görüştü

- Görüşmede, Yemen, Suriye, Libya başta olmak üzere bölgedeki sorunların ele alındığı bildirildi

Google Haberlere Abone ol
Ban Ki-mun Prens Selman ile görüştü

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suudi Arabistan Savunma Bakanı ve ikinci veliaht prensi Muhammed bin Selman ile görüştü.

BM'nin çatışmalarda çocuk haklarının ihlal edilmesine ilişkin listesinde, Yemen'deki hava saldırıları dolayısıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona yer verilmesi üzerine Suudi Arabistan ile BM Genel Sekreteri arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Bu gerginliğin gölgesinde gerçekleşen toplantının ardından BM Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamada, Ban Ki-mun'un, BM'nin çalışmalarına verdiği siyasi ve finansal destek dolayısıyla Suudi Arabistan'a teşekkür ettiği belirtildi.

Görüşmede başta Yemen, Suriye, Libya, İsrail-Filistin sorunu ve Lübnan olmak üzere bölgesel ve küresel sorunların değerlendirildiği kaydedildi.

Yemen'de çocuk haklarının ihlal edilmesi konusunun da ele alındığı görüşmede, Genel Sekreterin, Suudi Arabistan ve diğer koalisyon ülkelerinin sunacağı belgelere açık olduğunu söylediği kaydedildi.

Ban, raporu BM Güvenlik Konseyi'ne sunacağı ağustos ayına kadar Yemen'de siviller ve çocukların korunması konusunda ilerleme olmasını umduğunu ifade etti.

BM'nin çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden grup ve ülkelere yer verdiği listeye, Yemen'deki hava saldırıları dolayısıyla bu yıl Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon da eklenmiş ve Suudi Arabistan ile BM Genel Sekreteri arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Suudi Arabistan'ın sert tepkisi üzerine Ban, yeniden gözden geçirme amacıyla koalisyonu geçici olarak listeden çıkardığını açıklamış ve bu kararı "Aldığı en zor ve can sıkıcı kararlardan birisi" olarak nitelendirmişti.

BM Genel Sekreterliği, Suudi Arabistan'ın BM'ye yaptığı yardımları kesmeyle tehdit ettiğini ileri sürmüş ancak Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah Al-Muallimi bu iddiayı yalanlamış, koalisyonun söz konusu listeden kalıcı olarak çıktığını iddia etmişti.

Genel Sekreterin, Ağustos ayında raporu BM Güvenlik Konseyi'ne sunmasından önce tarafların konuyu karşılıklı olarak görüşerek ellerindeki belgeleri değerlendirmeleri ve Ban Ki-mun'un listeye son halini buna göre vermesi bekleniyor.

Yorumlar