Bakıra kadınlar hayat veriyor

- Bakır işlemeciliği ve sedef kakmacılığının patentini elinde bulunduran Gaziantep'te 350 kadın yaptıkları tasarım ve işlemelerle bakıra hayat veriyor - Bakırcılar Odası Başkanı Açık: - "Türkiye'de ilk defa kadın sedefçi yetiştirdik. Biz burada kadınlara 5 aylık eğitim veriyoruz. Kadınlar 2-3 yıl içinde kendi iş yerini açıyor" - "Alo Kalay Hattı kurmayı hedefliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Bakıra kadınlar hayat veriyor

GAZİANTEP (AA) - KEMAL KARAGÖZ - ENSAR ÖZDEMİR - Bakır işlemeciliği ve sedef kakmacılığının patentini elinde bulunduran Gaziantep'te 350 kadın, yaptıkları tasarım ve işlemelerle bakıra hayat veriyor.

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası tarafından İŞKUR'un desteğiyle açılan bakırcılık kurslarında, mesleğe ara elemanlar yetiştiriliyor. Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin de desteklediği projelerle bir araya gelen kadınlar, bakır işlemeciliğinin hem tasarım bölümünde hem de işlemesinde yer alıyor.

Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeşitli projelerle sektöre hizmet eden kadınların hem meslek öğrendiklerini hem de ekonomik gelir elde ettiklerini söyledi.

Amaçlarının istihdam yaratıp ekonomiyi canlandırmak olduğunu dile getiren Açık, "Türkiye'de ilk defa kadın sedefçi yetiştirdik. Biz burada kadınlara 5 aylık eğitim veriyoruz. Kadınlar 2-3 yıl içinde kendi iş yerini açıyor. Bunlar sizi mutlu ediyor." dedi.

- "Sektörde sigortasız çalışan işçi kalmadı"

Bugüne kadar 350 kadına eğitim verdiklerini, eğitim alan kadınların yüzde 50'sinin istihdam edildiğini, bunun da ciddi bir rakam olduğunu vurgulayan Açık, şöyle konuştu:

"Kadınlar içerisinde gençler yoğunlukta. Kadınların yoğun olması bizi de mutlu ediyor çünkü nakış bölümünde kadın gözü farklı bir unsur oluyor. Bu kurslara gelen insanlara, günlük 20 lira cep harçlığı veriyoruz ve kurslarda yüzde 50 istihdam garantisi var. Başarılı olan arkadaşlar, parça başı çalışıyor. Bazı kursiyerler ise kendi yerlerini açmaya başladı. Gönül ister ki daha çok istihdam edelim. Sektörde sigortasız çalışan işçi kalmadı."

Dünyanın artık her yerinde bakırcılık mesleğinin konuşulduğunu aktaran Açık, yurt dışı eğitimlerle bakırcılık mesleğini tanıtmaya devam ettiklerini, sonuçta da Türkiye ve Gaziantep'in kazandığını belirtti.

- "Dünya sektörü haline geldi"

Kadınlara nakışı da öğrettiklerini dile getiren Açık, "Bizim meslek dalı dünya sektörü haline geldi. Biz Gaziantep olarak bakır işlemeciliği sedef kakmacılığının coğrafi patenti aldık. Biz burada tarihimizi ve kültürümüzü canlandırıyoruz. Yaptığımız işler Osmanlı motiflerinden oluşuyor. Kadınlar, bakır işlemeciliği ve sedef kakmacılığını öğreniyor." bilgisini aktardı.

Kadınların bakıra ve sedefe çok rağbet gösterdiğini ve mesleğe daha yatkın olduklarını anlatan Açık, onlara devletin ve odanın tüm imkanlarının sunulduğunu kaydetti. Açık, bu sayede de kadınların kendi iş yerlerini açarak, aile ve ülke ekonomisine katkı sağladıklarını belirtti.

- "Bakır kullanımının yaygınlaşmasını istiyoruz"

Açık, bakır kullanımının yaygınlaşmasını istediklerini bu kapsamda "Alo Kalay Hattı'' kurmayı hedeflediklerini belirterek, bunun için geniş bir alana ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Kentteki belediyelerle bir proje hazırlamayı düşündüklerini anlatan Açık, "İstanbul'dan yaşayan bir vatandaş 'alo' diyecek. Biz de devletimizin vermiş olduğu imkanlarla evinden alıp hiçbir ticari kaygı gözetmeksizin sadece kargo ücretiyle ürünü göndermeyi düşünüyoruz. Bunu başarırsak bakır sektöründe büyük gelişme yaşanır diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Kursiyerlerden Elif Ekici, babasının bakır ustası olduğunu, kendisinin de 6 aydan bu yana bakır işlemeciliği öğrendiğini söyledi.

Ailesine katkı sağlamayı amaçladığını dile getiren Ekici, "Bakır işlemeciliğini babamın yanında öğrenemedim. Burada aldığım eğitimle öğreniyorum. İleride babamın yanında çalışacağım. Burada öğrenip babama katkı sağlamak istiyorum." dedi.

Kursiyerlerden Ergün Koçuçağı da eğitimin ardından, aynı işi yapan eşiyle birlikte iş yeri açmayı planladığını anlattı.

Yorumlar