Bakan Çavuşoğlu, BMMYK Komiseri Grandi'yi kabul etti

- Türkiye ile BMMYK arasında Ev Sahibi Ülke Anlaşması imzalandı - Çavuşoğlu: - "Bu anlaşmayı imzalamaktan mutluluk duyuyoruz. BMMYK ile yakın işbirliği içinde çalışıyoruz" - BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi: - "Sınırlar veya duvarlarla değil ancak barışçıl çözümlerle mülteci krizinin önüne geçilebilir. Türk hükümetinin ve Türk halkının çok zor zamanlarda dahi ihtiyaç içindeki insanlara en üst düzeyde misafirperverliğini göstermelerinden çok etkilendiğimi belirtmek isterim"

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çavuşoğlu, BMMYK Komiseri Grandi'yi kabul etti

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile imzalanan Ev Sahibi Ülke Anlaşması'ndan mutluluk duyduğunu belirterek, "Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yakın işbirliği içinde çalışıyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, görüştüğü Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ile BMMYK Ev Sahibi Ülke Anlaşmasını imzaladı, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

BMMYK Ev Sahibi Ülke Anlaşmasıyla Komiserliğin Türkiye’deki temsilciliğinin yasal statüye kavuştuğunu, Türkiye’de yaşayan göçmen ve mültecilere özellikle insani yardım ve desteği daha etkin şekilde vermesini temin ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, söz konusu anlaşma ile Türkiye’nin BMMYK ile işbirliğini hem Türkiye’de hem uluslararası alanda devam ettirmeyi istediğini, bunu bir kez daha teyit ettiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, adı geçen anlaşmayı imzalamaktan mutluluk duyduğunu kaydederek, "BMMYK ile gerek Türkiye’de yaşayan göçmen ve mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirme, gerekse Türkiye dışında, bölgemizde ve uzak coğrafyalarda zor şartlarda yaşayan insanlara en temel hakları olan insani yardımları ulaştırma veya hayat standartlarını yükseltme konusunda yakın işbirliği içinde çalışıyoruz." diye konuştu.

Grandi de söz konusu anlaşmayla Türkiye ile BMMYK arasındaki 50 yılı aşkın işbirliğinin daha yasal bir platforma taşındığını söyledi. Aradaki işbirliğinin son yıllarda özellikle Suriye krizi dolayısıyla daha ilerlemiş düzeyde olduğuna dikkati çeken Grandi, ziyaretinde özellikle dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapmasından dolayı teşekkürlerini iletti.

Mültecilere ev sahipliği konusunda Türk halkına cömertliği için teşekkür eden Grandi, "Bunun sadece Türkiye ve Türk halkının sorumluluğunda olmadığını ve paylaşılması gereken bir sorumluluk olduğunu bildirmek isterim." diye konuştu.

Grandi, Türkiye'nin sadece Suriye'de değil, Afganistan ve Irak'ta da gösterdiği barışçıl çabalarını takdir ederek, "Sınırlar veya duvarlarla değil ancak barışçıl çözümlerle mülteci krizinin önüne geçilebilir. Türk hükümetinin ve Türk halkının çok zor zamanlarda dahi ihtiyaç içindeki insanlara en üst düzeyde misafirperverliğini göstermelerinden çok etkilendiğimi belirtmek isterim." ifadesini kullandı.

TBMM'yi gezerken, meclisin 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminde çok büyük bir hasara uğradığını görme fırsatına sahip olduğunu belirten Grandi, " Sayın bakanın izni olursa ben bu trajik olayda hayatlarını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimi sunmak istiyorum. Biz bu konuda Türkiye'nin ve Türk insanın yanında olduğumuzu da yürekten belirtmek istiyorum. Son zamanlarda yaşanan terör olaylarında hayatlarını kaybedenlerin ailelerine de başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Türk insanının cesaret ve dayanıklılığını görmüş olduğumu bir kez daha belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Yorumlar