Bağdat'ta Suudi Arabistan'a hakaret içeren posterler

BAĞDAT (AA) - Irak'ın başkenti Bağdat'taki bazı semtlerde Suudi Arabistan yönetimine hakaret içeren ifadelerin yer aldığı posterler asıldı. Bağdat'ın Şii...

Google Haberlere Abone ol
Bağdat'ta Suudi Arabistan'a hakaret içeren posterler

BAĞDAT (AA) - Irak'ın başkenti Bağdat'taki bazı semtlerde Suudi Arabistan yönetimine hakaret içeren ifadelerin yer aldığı posterler asıldı.

Bağdat'ın Şii nüfusun yoğunlukta bulunduğu Cadiriyye ve Belediyat gibi semtlerinde ana yol ve caddelere asılan büyük posterlerin altında, Suudi Arabistan yönetimi ve Kraliyet ailesine yönelik hakaret içerikli ifadelerin yer aldığı görüldü. Söz konusu posterlerin kimler tarafından asıldığı hakkında ise bilgi alınamadı.

Irak Dışişleri Bakanlığı geçen hafta Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan Bağdat'taki Büyükelçisini değiştirmesini talep etmişti.

Suudi Arabistan'ın Şarku'l Evsat Gazetesi'nde yayınlanan bir haberde "İran'a bağlı Şii milis güçleri Hurasani ve Ebu Fazıl el-Abbas gruplarının Suudi Arabistan'ın Bağdat Büyükelçi Samir es-Sebhan'a suikast planı hazırladığı" ileri sürülmüş, Irak Dışişleri Bakanlığı ise bu tür haberlerin doğru olmadığını ve iki ülke arasındaki dostane ilişkiye zarar verdiğini savunmuştu.

Büyükelçi Sebhan bazı Arap basınına yaptığı açıklamada, suikast planında yer alan isimlerin kendisinde mevcut olduğunu ifade ederek, "İran, bölgedeki terörün arkasında duruyor." diye konuşmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ise Suudi Arabistan'ın Bağdat Büyükelçisi Sebhan'ın değiştirilmesi talebine ilişkin şunları söylemişti:

"Büyükelçinin bazı açıklamaları Irak'ın egemenliğine müdahale şeklindeydi. Irak'taki tüm hükümetler 13 yıl boyunca Suudi Arabistan'ın Bağdat'ta Büyükelçilik açmasını istedi. Aramızda siyasi ihtilaflar olsa da diplomatik misyonun devam etmesinden yanayım. Ancak Büyükelçi Sebhan, Irak'ın içişleri ve renkleri arasındaki ilişkilere karıştı. Bu da kabul edilir bir durum değil."

Ülkedeki bazı radikal Şii parti ve yetkilileri, Irak'ın içişlerine karıştığı gerekçesiyle Suudi Arabistan'ın Bağdat Büyükelçisi Sebhan'ın istenmeyen adam ilan edilmesini istediği kaydedilmişti.

Yorumlar