"Avrupa Birliği Türkiye'ye muhtaç"

- Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: - "FETÖ sadece Türk-İslam coğrafyası için değil, barış ve güvenlik isteyen tüm ülkeler için tehlikeli" - "AB, Türkiye'ye muhtaç. Türkiye'nin AB'ye hiç ihtiyacı yok fakat AB'nin, Türkiye'nin yer altı ve yer üstü zenginliklerine, tarihi arka planına, insan kaynaklarına, çok ciddi ihtiyacı var"

Google Haberlere Abone ol
"Avrupa Birliği Türkiye'ye muhtaç"

BAKÜ (AA) - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, "AB (Avrupa Birliği) Türkiye'ye muhtaç. Türkiye'nin AB'ye hiç ihtiyacı yok fakat AB'nin, Türkiye'nin yer altı ve yer üstü zenginliklerine, tarihi arka planına, insan kaynaklarına çok ciddi ihtiyacı var." dedi.

Topçu, Bakü'de yarın başlayacak Türk Filmleri Haftası dolayısıyla düzenlenen basın toplantısına katıldı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşanan gelişmelerin de konuşulduğu toplantıya, Topçu'nun yanı sıra Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Yerli Düşünce Derneği Başkanı AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Azeri milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, 15 Temmuz gecesi birilerinin Ankara'yı çökerterek tüm Türk ve İslam dünyasını yok etmeye niyet ettiğini vurgulayarak, bazı güçlerin, Karabağ işgaliyle Azerbaycan'ı oyaladıkları gibi, Türkiye'yi de yıllardır bölücü terör örgütü, din maskeleri takmış terör örgütleri ve benzerleriyle meşgul ettiklerini söyledi.

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ sorunu olmasa çok daha güçlü olacağına işaret eden Topçu, "Asya'nın güvenlik ve özgürlüğünün anahtarı nasıl Bakü'nün ayağa kalkmasıyla mümkünse, Ankara'nın ayağa kalkması demek, hem Asya hem Ortadoğu hem Balkanlar hem de Afrika'nın güvenlik, özgürlük ve refahı demek. Tüm dert dava, 15 Temmuz vesaire, Ankara'nın başını kaldırıp medeniyet coğrafyasıyla ilgilenmemesi için. Hamdolsun milletimiz bu tezgahı bozdu." ifadelerini kullandı.

Topçu, FETÖ'nün dünyadaki yapılanmasıyla ilgili soruya, "FETÖ, örgütlendikleri tüm ülkeler için büyük bir tehlike. Dışişlerimiz bunu bütün ülkelerin yetkililerine iletti. FETÖ sadece Türk-İslam coğrafyası için değil, barış ve güvenlik isteyen tüm ülkeler için tehlikeli. ABD uluslararası anlaşmaların gereğini yapmalı. Fakat ABD yönetimi bu anlaşmaların gereğini yerine getirmedi." yanıtını verdi.

- "Türkiye asla AB'ye mahkum değil"

Topçu, etkinliğin ardından basın mensuplarının Türkiye-AB ilişkilerine yönelik sorusunu şöyle cevap verdi:

"AB Türkiye'ye muhtaç. Türkiye'nin AB'ye hiç ihtiyacı yok fakat AB'nin, Türkiye'nin yer altı ve yer üstü zenginliklerine, tarihi arka planına, insan kaynaklarına, çok ciddi ihtiyacı var. AB'nin bir ihtiyacı da şudur. Eğer AB ülkeleri Asya, Balkanlar, Ortadoğu ve Afrika ile ticaret, turizm yapmak istiyorsa, bunun anahtarı al yıldızlı al bayraktır. Fakat anlaşılan ve görülen odur ki AB Türkiye ile olan meselelerinde ipe un sermektedir. Türk devleti AB'nin bu niyetini gördü. AB ülkelerinin Türkiye'yi parçalamaya zemin hazırlayan örgütlerin arkasında olduğunu tespit etti. Terör örgütlerindeki silahlar Türkiye'nin stratejik ortağı olduğunu söyleyen ülkelerin silahları. AB ülkelerinin Türkiye'ye dostlukları böyle. Hala Türkiye'ye zarar veren bölücü terör örgütlerini besliyorlar, koruyorlar. Şimdi AB ile ilişkilerimiz AB ülkelerinin Türkiye'ye karşı terörle mücadele ve diğer konulardaki adımlarına bağlı. Türkiye asla AB'ye mahkum değil."

- Özoral ve Gündoğdu'dan 15 Temmuz yorumu

Bakü Büyükelçisi Özoral da basın toplantısında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz gecesi yaşananların dünyada eşi benzeri olmayan büyük bir hıyanet olduğunu söyledi.

Türk milletinin 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanının arkasında, onun çağrısıyla sokaklara dökülerek çelik yumruğuyla hainleri ezdiğini hatırlatan Özoral, "Milletimiz bundan sonra da bu hainlere, her bir ferdi ve kurumuyla gereken dersi verecektir." şeklinde konuştu.

Yerli Düşünce Derneği Başkanı AK Parti Ordu Milletvekili Gündoğdu, darbe girişiminin başarılı olması halinde Azerbaycan ve bu coğrafyadaki tüm ülkelerin zarar göreceğini vurgulayarak, "Yarın bu örgüt Azerbaycan'da da, Kırgızistan'da da, Kazakistan'da da, Özbekistan'da da bunu yapabilir. Bunlar belli bir süre sonra o ülkeyi işgal etmeye kalkışabilir. Onun için bu örgütü çok iyi bilmemiz lazım." dedi.

- Bakü'de 5 Türk filmi gösterilecek

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yerli Düşünce Derneğinin ortaklaşa düzenlediği Türk Fimleri Haftasında 5 film, Bakülülerin beğenisine sunulacak.

Bakülüler, 22-27 Kasım tarihlerinde yönetmenler Mustafa Kara'nın "Kalandar Soğuğu", Murat Şeker'in "Deliormanlı", Yücel Çakmaklı'nın "Birleşen Yollar", Ahmet Sönmez'in "Elveda Katya" ve Özhan Eren'in "Son Mektup" filmlerini ücretsiz olarak izleyebilecek.

Yorumlar