Avro Bölgesi'nde perakende satışlar değişmedi

FRANKFURT (AA) - Avro Bölgesi’nde perakende satışlar nisan ayında bir önceki aya göre değişmedi. Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün yayımladığı...

Google Haberlere Abone ol
Avro Bölgesi'nde perakende satışlar değişmedi

FRANKFURT (AA) - Avro Bölgesi’nde perakende satışlar nisan ayında bir önceki aya göre değişmedi.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün yayımladığı verilere göre, bu yılın nisan ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar 19 üyeli Avro Bölgesi’nde bir önceki aya oranla değişmedi. Mart ayında perakende satışlar yüzde 0,6 azalmıştı. Perakende satışlar, geçen yılın nisan ayına kıyasla ise yüzde 1,4 yükseldi.

Tek para birliğinde perakende satışların nisanda önceki aya kıyasla yüzde 0,4, geçen yılın aynı ayına kıyasla da yüzde 2,1 artması bekleniyordu. Böylece, perakende satışlar Avro Bölgesi’nde piyasa beklentisinin altında gerçekleşti.

Veriler ayrıca, 28 üyeli Avrupa Birliği’nde (AB) perakende satışların nisan ayında önceki aya oranla yüzde yüzde 0,5, önceki yılın aynı ayına kıyasla da yüzde 2,4 yükseldiğini ortaya koydu.



-Almanya’nın perakende satışları yüzde 0,6 azaldı



Avro Bölgesi’nde perakende satışların aylık bazda değişiklik göstermemesinde gıda, içki ve tütün ürünlerinin artması etkili olurken, gıda dışı ürünlerinin satışı değişmedi ve otomotiv yakıtı satışı ise azaldı.

Verinin mevcut olduğu ülkeler arasında, aylık bazda perakende satışında en yüksek artış görülen ülke yüzde 4,5’le Portekiz olurken, en fazla azalan ülke ise yüzde 1,2 ile Finlandiya oldu.

Bu yılın nisan ayı ile 2015 yılının nisan ayı kıyaslandığında ise Avro Bölgesi’nde ve AB’de perakende satışlardaki artışa en fazla katkı otomotiv yakıtı, gıda dışı ürünler ve gıda, içki ve tütünden geldi.

Perakende satışlarında söz konusu dönemde en fazla artış görülen ülke yüzde 20,1’le Romanya oldu. Bu dönemde perakende satışlarında azalış görülen ülkeler ise yüzde 2,3’le Belçika ve yüzde 0,6 ile de Almanya olarak belirlendi.

Yorumlar