Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı

- Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA/AİGK) Beşinci Dışişleri Bakanları Toplantısı, Çin'in başkenti Pekin’de başladı - Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "Suriye’deki mevcut sorun çözülmeden, terörizm ve yasa dışı göçün üstesinden gelinemez. Yükselen mezhepçiliğin dinamiklerini anlamak için Irak’taki istikrarsızlığa bakmamız lazım" - Çin Devlet Başkanı Şi: - "Diğer güvenlik mekanizmaları süper güçler tarafından domine edilirken, 26 üyesi bulunan CICA farklı çalışıyor"

Google Haberlere Abone ol
Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı
PEKİN (AA) - Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA/AİGK) Beşinci Dışişleri Bakanları Toplantısı, Çin'in başkenti Pekin’de başladı.Zirvenin açılış konuşmasını yapan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, CICA'nın çok genç bir organizasyon olduğunu belirterek, Asya'nın tamamını ele alan tek çok taraflı güvenlik mekanizması olduğuna dikkati çekti.26 üyesi bulunan CICA'nın diğer güvenlik mekanizmalarından farklı çalıştığını ifade eden Şi, "Diğer güvenlik mekanizmaları, süper güçler tarafından domine ediliyor." dedi.Şi, üyeleri arasında eşitliğe önem veren CICA'nın "Asya İnsiyatifi" karakteristiğini taşıdığını anlattı. Dünyanın çok önemli bir değişikliğe sahne olduğuna değinen Şi, Asya'nın dünya barışı ve gelişiminde önemli bir yeri bulunduğunu söyledi. Şi, Asya topluluğuna ortak bir gelecek sunulması ve işbirliğinin artırılmasının önemini belirterek, her ülkenin kendi güvenliği kadar diğer ülkelerin güvenliğini de önemsemesi gerektiğini kaydetti.Açılış konuşması sonrasında, CICA/AİGK üyesi liderler aile fotoğrafı çektirdi.
- "Suriye’deki mevcut sorun çözülmeden, terörizm ve yasa dışı göçün üstesinden gelinemez"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, açılışın ardından yaptığı konuşmada, Belarus Dışişleri Bakanı’nı yeni gözlemci olarak aralarında görmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.Terörizm, yasa dışı göç, aşırıcılık ve organize suçlar gibi sorunların yakın işbirliğini gerektirdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:“Bu sorunların temel nedenlerine odaklanmalıyız. Suriye’deki mevcut sorun çözülmeden, terörizm ve yasa dışı göçün üstesinden gelinemez. Yükselen mezhepçiliğin dinamiklerini anlamak için Irak’taki istikrarsızlığa bakmamız lazım.Yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı, anti-semitizm ile anti-Hristiyanlığın kaynağı sosyal-ekonomik ve batıdaki aşırıcı sağ politik partilerin siyasi mühendisliğidir. Asya, sahip olduğu kaynaklar ve nüfusla bu sorunlara çözüm bulunmasında büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak kendi aramızdaki bazı sorunların da çözüme kavuşturulması için daha güçlü bir liderlik ortaya koymalıyız.”Dağlık Karabağ sorununa değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi:“Bu sorunun, barışçıl yollarla ve Azerbaycan’ın egemenlik hakları ve toprak bütünlüğü gözetilerek çözülmesini umuyoruz ve bekliyoruz. Kendi aramızda işbirliği ağları kurarak dünya genelindeki güvene katkı sunabiliriz. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan aralarında enerji projeleri ve ulaşım ağı kurarak bunu başarmışlardır. Türk Konseyi de bunun başka bir örneğidir.”
- Ticaret ve yatırımın artırılmasının önemi
Çavuşoğlu, iki hafta önce Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde, adalet ve barış için birlik ve beraberliğe vurgu yapıldığını hatırlattı.Bölgede ticaret ve yatırımın artırılmasının önemine dikkati çeken Çavuşoğlu, böylece bölgenin daha güvenli hale gelmesine katkı sunulacağını kaydetti. Çavuşoğlu, bu bağlamda, Kafkaslar ve Hazar Denizi üzerinden Türkiye ile Orta Asya arasında ulaşım ağı kurulduğuna dikkati çekti.Pekin'deki toplantıya CICA'ya üye ülke, gözlemci ülke ve gözlemci kuruluşlardan olmak üzere 40'a yakın heyet katıldı.Asya coğrafyasında güvenlik anlayışına çok taraflı yaklaşımlar getirilmesi amacıyla işbirliğinin geliştirilmesinin hedeflendiği ve Kazakistan öncülüğünde 1993 yılında temelleri atılan CICA, 2002'de kurumsal bir yapı kazanarak uluslararası örgüt haline geldi. Kazakistan'ın 2002-2010 arası dönem başkanlığının ardından 2010'da İstanbul'da düzenlenen CICA Üçüncü Zirvesi'nde dönem başkanlığını iki yıllık üstlenen Türkiye'nin başkanlığı, üye devletler tarafından iki yıl daha uzatılmıştı.
Türkiye'nin dört yıl yürüttüğü dönem başkanlığını, Mayıs 2014'te Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen Dördüncü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde iki yıl süre için Çin devralmıştı. Türkiye'nin 16 kurucu ülkeden biri olduğu CICA bünyesinde 26 üye, 8 gözlemci ülke ve 4 gözlemci uluslararası kuruluş bulunuyor.​


Yorumlar