Arnavutluk'taki NATO Parlamenter Asamblesi Toplantısı

- Arnavutluk Savunma Bakanı Kodheli: - "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki şiddet olayları nedeniyle devletlerde oluşan başarısızlık ve işlevsizlik, bizim ya da komşularımızın evlerinde sığınmacı akınına neden oldu" - "NATO'nun Kosova ile yeni bir diyalog ve ortaklık sayfası açma zamanının geldiğini düşünüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Arnavutluk'taki NATO Parlamenter Asamblesi Toplantısı

TİRAN (AA) - Arnavutluk Savunma Bakanı Mimi Kodheli, "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki şiddet olayları nedeniyle devletlerde oluşan başarısızlık ve işlevsizlik, bizim ya da komşularımızın evlerinde sığınmacı akınına neden oldu." dedi.

Kodheli, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi bahar oturumunun Savunma ve Güvenlik Komisyonu Paneli'nde yaptığı konuşmada, terörle mücadele, yabancı savaşçılar, Avrupa'daki sığınmacı krizi ve Kosova'ya destek konularına değindi.

NATO'nun, demokrasi, bireysel özgürlük, insan hakları ve hukuk devletinin birleşimi olan bir değerler topluluğu olduğuna işaret eden Kodheli, "NATO'nun Kosova ile yeni bir diyalog ve ortaklık sayfası açma zamanının geldiğini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Yabancı savaşçılardan beslenen DAEŞ ve diğer terörist grupların sadece Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da değil, kendi toplumları için de tehdit oluşturduğunu vurgulayan Kodheli, Ankara, Paris, Brüksel ve diğer kentlerde yaşanan trajedilerin bu grupların amaçlarını gösteren net bir mesaj olduğunu söyledi.

Kodheli, "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki şiddet olayları nedeniyle devletlerde oluşan başarısızlık ve işlevsizlik, bizim ya da komşularımızın evlerinde sığınmacı akınına neden oldu." diye konuştu.

- AB üyelik yolu karmaşık

Arnavutluk da dahil olmak üzere Batı Balkan ülkelerinin AB'ye üyelik yolunun karmaşık olduğunu belirten Kodheli, Arnavutluk'un, Karadağ'ın NATO'ya üyeliğini güçlü bir şekilde desteklediğini ifade etti.

DAEŞ karşıtı koalisyonunun çabalarına destek vermek için inceleme ve yasal alanların oluşturulması sürecinde olduklarını söyleyen Kodheli, "Aynı şekilde NATO'nun Ege'deki deniz operasyonunda sığınmacı krizinde yardımcı olmak için katılımımızı da değerlendiriyoruz. Arnavutluk'un NATO sınırları dışındaki istikrar sağlama konusundaki desteği önemli. Şu anda Gürcistan, Ukrayna gibi ülkelerde askerimiz yardımcı oluyor." dedi.

Tiran'da dün başlayan NATO Parlamenter Asamblesi bahar oturumu yarın sona erecek. Toplantıya Türkiye'den de NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak ve NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu üyeleri Faik Öztrak, Şafak Pavey ve Ziya Pir katılıyor.


Yorumlar