Almanya'nın ihracatı eylülde azaldı

-Almanya'nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı eylülde önceki aya kıyasla yüzde 0,7, ithalatı da yüzde 0,5 azaldı -Arındırılmış rakamlarla dış ticaret fazlası, 22,4 milyar avroluk piyasa beklentisinin altında, 21,3 milyar avro seviyesinde gerçekleşti

Google Haberlere Abone ol
Almanya'nın ihracatı eylülde azaldı

FRANKFURT (AA) - Almanya'nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı, eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,7 ve ithalatı yüzde 0,5 azalırken, dış ticaret fazlası 21,3 milyar avroyla beklentinin altında gerçekleşti.

Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) bugün açıkladığı geçici verilere göre, Almanya’da eylül ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış 100,5 milyar avroluk ihracat, 79,2 milyar avroluk da ithalat gerçekleştirildi.

Ülkenin eylül ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı ağustos ayına oranla yüzde 0,7, ithalatı yüzde 0,5 geriledi. Eylülde mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası da 22,4 milyar avroluk piyasa beklentisinin altında 21,3 milyar avro seviyesinde gerçekleşti.

-Arındırılmamış dış ticaret fazlası 24,4 milyar avro

Arındırılmamış rakamlara göre eylülde 106,4 milyar avroluk ihracat, 82 milyar avroluk ithalat yapıldı. Ülkenin arındırılmamış rakamlarla ihracatı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,9 arttı, ithalatı ise yüzde 1,4 azalış kaydetti. Almanya'nın arındırılmamış rakamlarla dış ticaret fazlası ise 24,4 milyar avro olarak belirlendi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, eylülde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine arındırılmamış rakamlarla 63,4 milyar avro değerinde ihracat, bu ülkelerden 55,2 milyar avroluk ithalat gerçekleştirdi. Geçen yılın eylül ayına kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 2,3 artı bu ülkelerden ithalat ise yüzde 0,3 azaldı.

Eylülde, 19 üyeli Avro Bölgesine 39,5 milyar avroluk ihracat, bu ülkelerden 37 milyar avroluk ithalat yapıldı. Bu dönemde, Avro Bölgesine ihracat yüzde 2,3 arttı, bölgeden ithalat ise yüzde 2,2 azaldı. Avro Bölgesine dahil olmayan AB ülkelerine ihracat yüzde 2,2’lik artışla 24 milyar avro, ithalat da yüzde 3,8’lik artışla 18,3 milyar avroya çıktı.

Almanya'nın eylül ayında AB dışındaki ülkelere (üçüncü ülkeler) ihracatı 43 milyar avro ve bu ülkelerden ithalatı 26,8 milyar avro olarak belirlendi. Almanya'nın söz konusu ülkelere ihracatı geçen yılın eylül ayına kıyasla yüzde 1 ve bu ülkelerden ithalatı da yüzde 3,6 geriledi.

Yorumlar