Almanya'da NSU bağlantılı bir Neonazinin dosyası kayıp

-Federal NSU Araştırma Komisyonunun Neonazi eski muhbir hakkında talep ettiği dosyanın 2010 yılında meydana gelen selde kaybolduğu ile

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da NSU bağlantılı bir Neonazinin dosyası kayıp

BERLİN (AA) – Almanya’da 2000-2007 yıllarında 8’i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü üyeleriyle bağlantılı olduğu belirtilen bir Neonazi hakkındaki dosyanın 2010’da Saksonya eyaletinde yaşanan sel felaketi sırasında kaybolduğu bildirildi.

Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu Üyesi ve Yeşiller Partisi Milletvekili Irene Mihalic, “Primus” kod adıyla iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı için muhbirlik yapan Neonazi Ralf Marschner hakkında talep edilen dosyanın bulunamadığını söyledi.

Mihalic, Chemnitz Savcılığının Marschner hakkındaki dosyanın 2010 yılında yaşanan sel felaketinde kaybolduğunu bildirdiğini ifade etti.

Bu olayın da NSU ağına ilişkin dosyaların gizemli bir şekilde kaybolduğunu gösterdiğini vurgulayan Mihalic, “Azgın suların bu belgeyi seçmesi çok garip.” ifadesini kullandı.

Alman medyasında yer alan iddialara göre aşırı sağcı NSU terör örgütü üyesi Uwe Mundlos, Marschner’e ait şirketlerde çalıştı.

Mundlos'un 2000-2002 yıllarında inşaat firması sahibi Ralf Marschner'in yanında Max Floria Burkhard sahte kimliğiyle çalıştığı öne sürülürken örgütün diğer üyesi Beate Zschaepe'nin de aynı yerde çalıştığı sanılıyor.

Daha önce de Federal Anayasayı Koruma Dairesinde NSU üyelerine yardım etmekle suçlanan kişilerin dosyalarının imha edildiği ortaya çıkmıştı.

NSU üyeleri Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de banka soyduktan sonra polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Aynı gün Zwickau kentinde NSU'nun üçüncü üyesi Beate Zschaepe'nin, en son kiraladıkları evi delilleri yok etmek amacıyla kundakladığı iddia ediliyor.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde 6 Mayıs 2013'te görülmeye başlayan ve 3 yıldır devam eden davada NSU terör örgütünün hayatta olduğuna inanılan tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor.

Yorumlar