Afyon lokumuna "haşhaş" kattılar

- Şekerleme ve lokumlarıyla ünlü Afyonkarahisar'da bir işletmeci, haşhaşlı kaymaklı, haşhaşlı çikolatalı ve haşhaşlı fındık ezmeli lokum üretti

Google Haberlere Abone ol
Afyon lokumuna "haşhaş" kattılar

AFYONKARAHİSAR (AA) - Şekerleme ve lokumlarıyla ünlü Afyonkarahisar'da bir şekerleme firması haşhaşlı lokum üretti.

Öztürk Şekerleme sahibi Erol Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lokum ve şekerleme üretiminin bir aile mesleği olduğunu söyledi.

Dedesi Ali Öztürk'ün yağlı tohumlardan yağ üreterek esnaflığa başladığını belirten Öztürk, "Bu yağlı tohumlardan bir tanesi de yörede yaygın olarak üretilen haşhaş. Dedemiz yıllarca haşhaşın yağını çıkarmış. 1970 yılından itibaren babam bu işi sürdürmüş." dedi.

Haşhaş ekimini yasaklamasının ardından yağlı tohum bulamadıkları için faaliyet alanını değiştirmek zorunda kaldıklarını anlatan Öztürk, "Yöremizin ünlü lezzetlerinden lokum ve şekerleme işine, kentin tarihi iş hanlarından Yağ Hali'nde başladık. Burada bir dönem 24 yağ imalathanesi vardı. Bu iş hanında 1970 yılında ünlü bir ustanın kalfasıyla lokum ve şekerleme üretimine geçtik. 46 yıldır Türkiye'nin birçok iline lokum ve şekerleme gönderiyoruz." diye konuştu.

Afyonkarahisar'ın geleneksel lokumlarına farklı lezzetler katmak adına haşhaşlı kaymaklı, haşhaşlı çikolatalı ve haşhaşlı fındık ezmeli lokum ürettiklerini dile getiren Öztürk, şöyle devam etti:

"Şekerciler içinde haşhaşı kullanmasını en iyi bilen biziz. Çocukluğumuzdan beri haşhaştan yağ elde etmeyi, kavrulmasını biliyorduk. Şimdi de haşhaşı kavurarak lokuma uyguladık. Haşhaşlı kaymaklı lokum yapıyoruz. Meşhur Afyon kaymağı, manda sütünden yapılır. Manda sütünün kalitesini artıran da haşhaş küspesidir. Haşhaşın yağı çıktıktan sonra geriye kalan küspesinde de yüzde 15 oranında yağ bulunur. Bu küspeyi yiyen mandanın sütünden yapılan kaymak çok güzel olur. Biz de bu kaymağı haşhaşla bir araya getirip lokum yapıyoruz. Biraz daha tatlısını yapalım düşüncesiyle fındık ezmesi ve çikolata ilave ettik. Onda da başarılı olduk. Haşhaşlı lokum tüketiciler tarafından çok beğenildi."

- Turistler beğeniyor

Öztürk, lokum ve şekerlemelerinin yerli ve yabancı turistlerden ilgi gördüğünü ifade ederek şunları kaydetti:

"Afyonkarahisarlılar lokumu çok seviyor. Özellikle çevre yolundaki iş yerlerimizde yerli ve yabancı turistlerden de yoğun ilgi görüyoruz. O kadar beğeniyorlar ki evlerine gittiklerinde, paketlerin üzerindeki telefon numarasından bize ulaşıp sipariş veriyorlar. Biz de kargoyla gönderiyoruz. Bu bizim için para kazanmanın ötesinde bir şeydir, dostluk kazanmaktır. Lokumlarımızı yurt dışında da tanıtmak istiyoruz. Ne olduğu, nerede üretildiği belli olmayan ürünler, yurt dışında Türk lokumu adıyla pazarlanıyor. Bizim lokumlarımızı tadan yabancı turistlerin ne kadar memnun kaldıklarını görebiliyoruz. Bu ürünleri yurt dışına gönderebilirsek gerçek Türk lokumunu tadan insanların çok beğeneceklerine inanıyorum."

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da Afyon lokumunun tanıtımına büyük katkısı olduğuna dikkati çeken Öztürk, "Sayın Bakanımız, bir süre önce Bakanlar Kurulu öncesi bizden 28 paket lokum alarak Hükümet üyelerine ikram etti. Bu da lokumumuzun tanıtımı açısından önemliydi." dedi.

Yorumlar