Afrika Birliği'nin Libya için yeni inisiyatif başlatması

- UMH Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Musa El-Kevni, inisiyatifi memnuniyetle karşıladığını, bunun çözüm yolunda atılan önemli bir adım olduğunu ifade etti

Google Haberlere Abone ol
Afrika Birliği'nin Libya için yeni inisiyatif başlatması

ADDİS ABABA (AA) - Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Musa el-Kevni, Afrika Birliği'nin Libya için yeni inisiyatif başlatmasını memnuniyetle karşılayarak, bunun çözüm yolunda atılan önemli bir adım olduğunu belirtti.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki Afrika Birliği merkezinde Libya için gerçekleştirilen yüksek seviyeli toplantının ardından AA muhabirine özel açıklamalarda bulunan Kevni, toplantının Afrikalı liderlere Libya krizini görüşmek için fırsat verdiğini, liderlerin milli uzlaşının sağlanması, Libya hükümeti ve halkının desteklenmesi konusunda ortak bir paydada buluştuğunu ifade etti.

Toplantıya katılımın beklentinin üstünde olmasından memnuniyet duyduğunu dile getiren Kevni, Afrikalı liderlerin tavsiye ve kararlarının, uluslararası toplumun tutumuna olumlu yansıması olacağını kaydetti.

Kevni, "Afrika Birliği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) güçlü bir sesi temsil ediyor. Toplantının açılışında ve kapalı oturumlarında gönderdiği mektupların, Libya siyasi sürecinde olumlu sonuçları olacaktır." dedi.

"Afrikalı liderler, Libya'nın içişlerine karışılmasına karşı olduklarını yinelediler. Afrikalılar bugün diğerlerinden çok daha fazla Libya halkının sıkıntılarının giderilmesiyle ilgileniyor. Çünkü Libya halkı barış ve kalkınmada Afrikalı halkların önemli ortaklarından biri." ifadelerini kullanan Kevni, Afrika Birliği'nin Libya'da kalıcı barışın sağlanabilmesi için başlattığı yeni siyasi inisiyatifi memnuniyetle karşıladığını, bunun çözüm yolunda atılan önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Çad'ın Libya krizinin çözülmesi için olumlu katkılarda bulunduğunu, Afrika Birliği'ne başkanlık ettiği halihazırdaki dönemde Libya halkına güçlü bir destek verdiğini aktaran Kevni, "Afrika Birliği Libya'da önemli bir rol oynayacak. Kartları Libya halkının lehine yeniden karacak." diye konuştu.

Toplantı kapsamında Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, BM Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler ve Afrika Birliği Libya Temsilcisi Jakaya Kikwete ile görüştüğünü söyleyen Kevni, görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi.

Çad Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı İdriss Deby, dün toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Afrika Birliği ve Arap Birliği ülkelerinin Libya'daki durumun sona ermesinde etkili rol oynayabileceğini belirterek, "Afrika Birliği olarak hiçbir ayrım gözetmeksizin ülkedeki tüm tarafların barış sürecine dahil olacağı yeni bir inisiyatifi başlatıyoruz." demişti.

Yıllardır siyasi bölünmüşlüğün yaşandığı Libya'da, geçen yıl Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde yapılan Suheyrat Anlaşması sonrası Fayiz es-Serrac başkanlığında Ulusal Mutabakat Hükümeti kurulsa da Abdullah es-Sini başkanlığındaki geçici hükümet Tobruk'ta, Halife Guveyl başkanlığındaki Ulusal Kurtuluş Hükümeti de Trablus'ta varlığını sürdürüyor.

Yorumlar