Açlık grevindeki Filistinli tutuklular

- İsrail'deki hapishanelerde açlık grevi yapan Filistinlilerle dayanışma amacıyla Ramallah'ta protesto çadırı kuruldu

Google Haberlere Abone ol
Açlık grevindeki Filistinli tutuklular

RAMALLAH (AA) - Filistin'in Batı Şeria bölgesindeki Ramallah kentinde İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinlilere destek amacıyla protesto çadırı kuruldu ve eylem yapıldı.

Ramallah'ın merkezindeki Yasir Arafat Meydanında İsrail'deki hapishanelerde açlık grevi yapan Filistinlilere destek amacıyla protesto çadırı kuran Filistinliler, açlık grevi yapan tutukluların posterlerini taşıdı ve bu kişilerin kurtarılması için derhal harekete geçilmesi çağrısı yaptı.

Göstericiler, 15 yıllık mahkumiyet süresini tamamlanmasının ardından İsrail mahkemesinin verdiği "idari tutukluluk" kararına tepki olarak açlık grevine başlayan Bilal Kayid'in serbest bırakılmasını istedi.

Filistin Esirler Cemiyeti Başkanı Kaddura Faris, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 37 gündür açlık grevini sürdüren Kayid'in hayatından endişe ettiklerini söyledi.

İsrailli görevlilerin Kayid'i hastaneye kaldırdığına işaret eden Faris, bunun Kayid'in durumunun kötü olduğu anlamına geldiğini, açlık grevi yapan diğer tutukluların ise hala hapishanelerde tutulduğunu ve kötü muameleye maruz bırakıldıklarını kaydetti.

Faris, idari tutukluluğa tepki olarak şu anda açlık grevi yapan 6 kişi olduğunu dile getirdi.

İsrail mahkemesi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) mensubu Kayid'in 15 yıl süren mahkumiyetinin sona ermesinin ardından durumunun idari tutukluluğa çevrilmesine karar vermişti. Kayid, söz konusu karara tepki olarak açlık grevine başlamış ve yaklaşık bir ay içinde 30 kilo kaybettiği bildirilmişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında dahi bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.


Yorumlar