Açlık grevindeki Filistinli tutuklu Kayid'e destek

- İsrail hapishanesinde 36 gündür açlık grevini sürdüren Kayid için Gazze'de destek gösterisi düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Açlık grevindeki Filistinli tutuklu Kayid'e destek

GAZZE (AA) - İsrail'in "idari tutukluluk" kararını protesto etmek amacıyla açlık grevi yapan Filistinli tutuklu Bilal Kayid'e destek için Gazze'de gösteri düzenlendi.

Filistinli tutuklularla ilgilenen Vaid Derneği'nin Gazze'deki Es-Saraya Meydanı'nda düzenlediği gösteriye onlarca kişi katıldı. Kayid'e destek için bir araya gelen göstericiler, "İdari tutukluluk politikasına hayır", "Tutukluların haklarını ihlal eden işgalcilerin yargılanmasına evet" yazılı dövizler taşıdı.

Derneğin sözcüsü Abdullah Kandil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan ve 36 gündür açlık grevi yapan Bilal Kayid'e destek olmak, davasını yerel ve uluslararası medyanın gündemine taşımak için buradayız." dedi.

Kandil, Filistinli tutukluların serbest bırakılması ve İsrail'in uyguladığı idari tutukluluk politikasına son vermesi için uluslararası kurumların harekete geçmesini istedi.

İsrail mahkemesi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) mensubu olan Kayid'in yaklaşık 15 yıl süren mahkumiyetinin sona ermesinin ardından, durumunun idari tutukluluğa çevrilmesine karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında dahi bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistin resmi verilerine göre İsrail hapishanelerinde yaklaşık 7 bin Filistinli bulunuyor.

Yorumlar