“ABD’nin Ortadoğu Politikası ve Türkiye” paneli

- Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Akgün: - "Mülteci krizinin arkasında yatan sebep BM'nin ahlaki, siyasi ve hukuki sorumluluklarını yerine getirmemesidir" - Gazeteci Zentürk: - "ABD ile stratejik diye adlandırılan o ittifak çürümüştür"

Google Haberlere Abone ol
“ABD’nin Ortadoğu Politikası ve Türkiye” paneli

ANKARA (AA) - Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, "Mülteci krizinin arkasında yatan sebep Birleşmiş Milletler (BM) ile imtiyazlı daimi üyelerin ahlaki, siyasi ve hukuki sorumluluklarını yerine getirmemesidir." dedi.

SDE binasında düzenlenen “ABD’nin Ortadoğu Politikası ve Türkiye” konulu panele, Enstitü Başkanı Prof. Dr. Akgün, SDE Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Şahin, Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney ve Gazeteci Ardan Zentürk konuşmacı olarak katıldı.

Akgün burada yaptığı konuşmada, mülteci krizinin arkasında yatan sebebin, BM'nin ve daimi üyelerinin ahlaki, siyasi ve hukuki sorumluluklarını yerine getirmemesi olduğunu belirtti.

SDE Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Şahin de Türkiye-ABD ilişkilerini, "ABD Türkiye'nin müttefiki diyorlar, ben inanmıyorum. Bu da, Türkiye tarafından değil, Amerika tarafından kaynaklanıyor." sözleriyle değerlendirdi.

Müttefik olabilmek için zarar görme pahasına yardım etmek gerektiğine dikkati çeken Şahin, ABD’nin bunu sadece İsrail ve İngiltere için yaptığını kaydetti.

Şahin, 1990’dan bu yana ABD'nin bölgedeki her hareketinin Türkiye’ye hayati bedeller ödettiğini ifade etti.

Prof. Dr. Güney ise Suriye’deki iç savaşla artan tehdit ortamının oluştuğunu, bunun da Türkiye’nin savunduğu gibi rejim kaynaklı olduğunu vurguladı.

ABD’nin “Obama Doktrini” olarak da anılan, Ortadoğu politikasını “jeopolitik tutukluk” şeklinde nitelendiren Güney, Türkiye’nin ise Suriye sorununa askeri güvenlik meseleleri ile insani bütün boyutları da kapsayan bir çözüm önerisi sunduğunu kaydetti.

Gazeteci Zentürk de Türkiye-ABD ilişkilerinin geçmişin tarifiyle yönetilemeyeceği bir dönemden geçtiğine işaret ederek, hem Türkiye'nin ABD ile hem de diğer ülkelerle ilişkilerinde “yeni bir tarif”e ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki stratejik ortaklığa değinen Zentürk, "ABD ile stratejik diye adlandırılan o ittifak çürümüştür." dedi. Zentürk, Türkiye’nin dış politika adımlarında ABD gibi “tahmin edilemez” olması gerektiğini vurguladı.

Suriye'deki son durumla ilgili de Zentürk, savaş alanlarında bir lidere ihtiyaç duyulduğunu, Suriye muhalefetinin beş buçuk yılda bir lider çıkaramamış olmasının, rejimin işini çok kolaylaştırdığını kaydetti.

Yorumlar