ABD Kongresi’nde oturma eylemi

- Bireysel silahlanmayı sınırlayacak yasal düzenlemenin oylamaya taşınmaması üzerine harekete geçen Demokratlar, genel kurulda oturma eylemi başlattı - Demokratlar Senato'da da birkaç gün önce 15 saatlik kürsüyü işgal eylemi gerçekleştirmişti

Google Haberlere Abone ol
ABD Kongresi’nde oturma eylemi

WASHINGTON (AA) - ABD’de bireysel silahlanmayı sınırlayacak yasal düzenlemenin oylamaya taşınmaması üzerine harekete geçen Demokratlar, ABD Kongresi’nde oturma eylemi başlattı.

Oturma eylemine, ülkenin önemli insan hakları savunucuları arasında yer alan Demokrat Parti’nin Georgia milletvekili John Lewis öncülük ediyor.

Öğle saatinden önce genel kurul kürsüsüne gelen Lewis’e yaklaşık 40 Demokrat milletvekili eşlik ediyor.

Lewis, silahsızlanma konusunda somut bir adım atılana kadar oturma eylemini sonlandırmayacaklarını belirterek, “Uzun süre çok sessiz kaldık.” dedi.

Milletvekilleri “Yasa yoksa mola yok” diye slogan atarken, Lewis, “Herhangi bir adım atılana kadar genel kurulu işgal edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Demokrat partili milletvekillerinin meclis kürsüsü önünde oturma eylemi devam ediyor.

Milletvekillerinin eylemi sırasında meclisten yayın yapan C-SPAN kanalının yayınını kesmesi ise tepkilere neden oldu. Kanal, Kongre kameraları üzerinde herhangi bir kontrollerinin olmadığı açıklamasında bulunurken, milletvekilleri televizyon yayınının bir an önce başlaması çağrısında bulunuyor.

Milletvekilleri eylemlerini şu anda, canlı yayın yapmaya yarayan video programı Priscope üzerinden kamuoyuna iletiyor.

Florida'nın Orlando kentinde 12 Haziran sabaha karşı çoğunlukla eşcinsellerin gittiği bir gece kulübünde düzenlenen silahlı saldırıda 49 kişi ölmüş, 53 kişi yaralanmıştı. Amerikan tarihinde en çok kişinin öldüğü silahlı saldırıyı düzenleyen Omar Mateen, polisle girdiği çatışmada öldürülmüştü.

Orlando saldırısının ardından silah edinmenin sınırlandırılması tartışmaları ülkede yeniden alevlenirken, Senato’daki Demokratlar silah satın almanın zorlaştırılması için yasal düzenleme yapılması talebiyle geçtiğimiz günlerde yaklaşık 15 saat süren kürsü işgal eylemi yapmıştı. Ancak kürsü eylemiden sonra Senato'ya Demokratlar öncülüğünde getirilen bireysel silahlanmayı sınırlayacak 4 yasa tasarısının oylanması reddedilmişti.

Yorumlar