AB Komisyonu Başkanı Juncker:

- “Dünyamız, son derece kırılgan ve belirsiz bir hale geldi” - "Diyaloğumuzun devamı için Rusya'nın Minsk Anlaşması şartlarına uyması gerekiyor” - "AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar Minsk Anlaşması şartlarına uyulması halinde kalkabilir"

Google Haberlere Abone ol
AB Komisyonu Başkanı Juncker:

ST. PETERSBURG (AA) – Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Dünyamız, son derece kırılgan ve belirsiz bir hale geldi. Adeta bir parçalanma çağına girdik.” dedi.

Juncker, Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) kapsamında bir konuşma gerçekleştirdi.

Dünyanın son derece kırılgan ve belirsiz bir hale geldiğini ve "parçalanma çağı’”na girdiğine dikkati çeken Juncker, “Bu dünyada, bana kalırsa, Rusya’nın da bir görevi var. Rusya gücünü iyilik için, AB ile birlikte AB’nin ortağı olarak kullanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna kriziyle ilgili olarak, Rusya’nın Minsk Anlaşmasının taraflarından biri olduğunu hatırlatan Juncker, “Dolayısıyla diyaloğumuzun devamı için atılması gereken adım nettir. Rusya’nın anlaşma şartlarını uygulaması gerekiyor.” dedi.

Rusya’nın ve tüm tarafların, Minsk Anlaşması şartlarını bir an önce yerine getirmesi gerektiğini belirten Juncker, AB’nin Rusya’ya yönelik uyguladığı yaptırımların da ancak bu koşullara uyulması halinde kalkabileceğinin altını çizdi.

Ukrayna’daki krizin devam etmesine rağmen SPIEF’e katılmasına yönelik eleştirilerin de farkında olduğunu belirten Juncker, “Uyguladığımız yaptırımlara rağmen Rusya ile diyaloğa açık olmamız gerekir. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile belirli konular üzerinde samimi bir görüşme gerçekleştirmeyi ümit ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Rusya ve AB arasındaki sorunları görmezden gelmenin hatalı bir davranış olacağına değinen Juncker, şöyle konuştu:

“Bu sorunları derhal halledip, ülkelerimize ve insanlarımıza daha iyi bir gelecek sunmak için çalışmalıyız. AB ve Rusya, farklılıklarına rağmen birlikte hareket ederek temel insan değerlerine kendilerini adamalıdırlar. Ancak bu değerler dünyada kalıcı güvenliği sağlayabilir.”

Yorumlar